Omkring två procent av Sveriges befolkning spelar om pengar på ett så pass problematiskt sätt att det klassas som spelmissbruk, enligt Folkhälsomyndigheten. I Göteborg och andra kommuner i regionen finns viss hjälp att få i form av KBT-behandling genom öppenvården och stödsamtal hos ideella Spelberoendes förening.
Men det räcker inte alltid, enligt Monica Selin, kristdemokratisk ledamot i VG-regionens hälso- och sjukvårdsstyrelse och ordförande för psykiatriberedningen som lade fram förslaget för ett par veckor sedan.
– Det handlar om en beroendesjukdom, precis som alkohol- eller narkotikaberoende, och då krävs i vissa fall specialistvård, säger hon.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Dubbel problematik
Många har också en dubbel problematik, enligt Monica Selin, med både spelmissbruk och någon form av psykisk funktionsnedsättning.
– Inte sällan handlar det om att man tappat sin impulskontroll, och då kan det behövas professionell hjälp inom ramen för psykiatrin. Vi har varit ganska dåliga på det här i Västra Götaland, att ta emot den målgruppen, säger Monica Selin.
I somras beslutade riksdagen att lägga in ansvaret för spelmissbruk i socialtjänstlagen och göra ändringar i hälso- och sjukvårdslagen. Det innebär att kommuner och landsting från och med den 1 januari är skyldiga att erbjuda stöd och vård till personer med spelproblem.
Men det är enligt Monica Selin inte därför som hälso- och sjukvårdsstyrelsens beslut kommer just nu.
– Det är nog bara ett sammanträffande. Det här är en gammal motion som vi lyfte nu, efter att vi blev uppmärksammade på att vi ligger efter i regionen och att spelberoende klassificeras som en sjukdom, säger Monica Selin.
Vill rekrytera nya experter
Den nya enheten kan enligt tjänstemännens preliminära uppskattning ta hand om omkring 400 personer per år, och Monica Selin hoppas att verksamheten kan vara i gång före sommaren.
Nu påbörjas arbetet med att rekrytera psykologer, läkare, socionomer och sjuksköterskor.
– Personalrekrytering är alltid en utmaning inom alla vårdyrken, men det här är ju en ny och nischad enhet så förhoppningsvis tycker många att det är lite spännande. Och vi hoppas ju att vi lockar till oss människor utanför regionen så att vi inte bara flyttar runt våra egna, säger Monica Selin.