Partiveteranen är populär internt och har en gedigen bakgrund som trofast folkpartistisk och liberal lokalpolitiker i Stockholm (samt som konsult och styrelseledamot för friskolejätten Tellusgruppen). Om Liberalerna ska ha någon chans att ta tillbaka skolfrågan i den nationella debatten är Edholm det säkraste kortet. Samtidigt känner knappt hälften av väljarna till henne överhuvudtaget (Indikator, januari 2025).
Mats Persson, arbetsmarknadsminister
Bild:
Viktoria Bank/TT
Lite som Johan Pehrson fast tvärtom. Mats Persson är en noggrann och halvtråkig byråkrat och historiker, och riksdagsledamot sedan 2014. Han drar sig inte för att ta tag i svåra frågor, och gör gärna kontroversiella utspel på Twitter, som kriget mot ”woke” på svenska universitet. Som arbetsmarknadsminister känns han perifer, men Persson var enligt flera nyckeln till förhandlingsvinsterna man fick i Tidöavtalet.
Romina Pourmokhtari, klimatminister
Bild:
Henrik Montgomery/TT
Ungdomsförbundaren och stjärnskottet som gick från att vara högerns kanske främsta internkritiker till toppjobbet som klimatministern i SD:s ledband. Om hon hittar tillbaka till aktivismen, eller åtminstone något annat än blind Tidö-lojalitet, kan nog en del väljare se henne som en genuin och värderingsdriven politiker. Samtidigt är hon ingen alliansbyggare internt och riskerar att hamna i klassiskt liberala falangstrider.
Simona Mohamsson, partisekreterare
Bild:
Fredrik Sandberg/TT
Karismatisk superkarriärist som trots ung ålder hunnit med betydande partiarbete och jobb på lobbyistfirma. Mohamsson är en tung SD-kritiker och intern socialliberal motvikt som nyss togs in i värmen som partisekreterare. Som partiledare skulle hon få ett motiverat och lojalt ungdomsförbund, partiets viktigaste aktivister, men ett betydligt mer svajigt Tidösamarbete.
Gulan Avci, riksdagsledamot
Bild:
Henrik Montgomery/TT
Försvarspolitisk talesperson. Arbetsmarknadspolitisk talesperson. Integrationssamordnare. Talesperson i integrationsfrågor. Kommunpolitiker. Partisekreterare. Ordförande för sidoorganisationen Liberal mångfald. Ordförande för kvinnoförbundet Liberala kvinnor. Statsrådsersättare. Riksdagsledamot som suttit i alla utskott i riksdagen. Nästan bara partiledare kvar nu, va?
Karin Karlsbro, EU-parlamentariker
Bild:
Zanna Nordqvist
En stark profil i EU och sedan 2019 partiets enda Europaparlamentariker, där hon sedan ett år tillbaka innehar den tunga posten som vice ordförande för handelsutskottet. Luf-ordförande på 90-talet och jobbat som stabschef på regeringskansliet åt Nyamko Sabuni. En erfaren stockholmsliberal som alltid varit starkt kritisk till samarbetet med SD.
Jan Björklund, avgående ambassadör
Bild:
Bild: Anders Ylander/TT
Det är återvändarnas tid i svensk politik och att Jan Björklund för två veckor sedan aviserade att han lämnar sin ambassadörspost i Rom i sommar kanske öppnar för en sensationell comeback för 63-åringen från Skene. Var partiledare 2007-2019, då han som utbildningsminister riktade hård kritik mot den socialdemokratiska flumskolan. Major och reservofficer.
Joar Forssell, utrikespolitisk talesperson
Bild:
Filippa Ljung
Blev riksdagsledamot 2018 som 25-årig Luf-ordförande. Är idag utrikespolitisk talesperson, stark Israel-vän samt cannabis-aktivist. Står den nya partisekreteraren Simona Mohamsson nära och spås som ett av framtidsnamnen i partiet. Dags för en dynamisk ledarduo?
Martin Melin, rättspolitisk talesperson
Bild:
Filippa Ljung
Frispråkig historisk första vinnare av Expedition Robinson, tidigare polis som har varit gift med Camilla Läckberg och som sedan augusti 2023 har en av Liberalernas 19 riksdagsplatser. Sa nyligen till SVT att han kan acceptera att sitta i regering med SD. Tiden har visat att inget är omöjligt när det kommer till Martin Melins politiska karriär.
Fredrik Malm, skolpolitisk talesperson
Bild:
Foto: Jessica Gow / TT
Tungt namn internt i partiet, som varit riksdagsledamot sedan 2006 och innan dess Luf-ordförande. Ordförande i utbildningsutskottet och skolpolitisk talesperson, men också starkt utrikespolitiskt engagerad inte minst för Ukrainas sak där han sedan februari 2022 har ordnat manifestationer med Måndagsrörelsen. Har två söner i ett tidigare äktenskap med förre partisekreteraren Gulan Avci.
Cecilia Malmström
Bild:
Bild: Per Larsson
En tungviktare i egen klass, inte minst internationellt, där hon varit såväl EU-kommissionär som ledamot av Europarlamentet och EU-minister. Utsågs till ”Årets svensk i världen” 2019 och har sedan dess drivit en tankesmedja med fokus på ungdomar. Avslöjade 2023 att hon lämnat Liberalerna, men är ändå inte helt borträknad från spekulationerna. Framför allt är hon Bengt Westerbergs drömledare.
Cecilia Rönn, ekonomiskpolitisk talesperson
Bild:
Christine Olsson/TT
Partiets ekonomisk-politiska talesperson som till DN på måndagen sa att hon ”står till förfogande för de uppdrag som partiet önskar”. 44-åring från Halland som är inne på sin första mandatperiod som riksdagsledamot. Har tidigare bland annat varit prisad som första kvinnliga platschef på Ramlösa hälsobrunn och föreläst om ledarskap och verksamhetsutveckling.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.