Men vädermetaforer är inte längre vad de varit i tider av global upphettning.
Så det räcker med att konstatera: Det går bra för de tyska socialdemokraterna och deras kanslerkandidat Olaf Scholz.
Helt oväntat har han tagit ledningen i opinionsmätningarna inför valet den 26 september. En rusning som överraskat inte bara konkurrenterna och den tyska offentligheten.
”Mållös”, kommenterade statsvetaren Wolfgang Merkel, en av Tysklands främsta politiska experter, de senaste siffrorna på Twitter.
Även socialdemokraterna verkar tagna på sängen. Till och med Olaf Scholz själv.
– Det är rörande att se att så många medborgare tror på mig som nästa kansler för förbundsrepubliken Tyskland, säger han mot slutet av sitt tal i Berlin.
Låg rätt i kalkylen
Efter några turbulenta år, med flera ordförandebyten och en sönderslitande kamp mellan partivänstern och det mer liberala etablissemanget, såg det ut som om SPD hade kört fast vid 15 procent. I regeringskoalitionen med den kristdemokratiska unionen CDU och CSU förde partiet en alltmer tynande tillvaro, samtidigt som Angela Merkel tog åt sig äran för politik som egentligen var SPD:s. Att sedan Olaf Scholz som finansminister och vicekansler i samma regering skulle ha en chans när Tyskland äntligen skulle få välja något helt nytt ansågs tveksamt.
Inför det viktigaste valet på nära nog en hel generation var SPD uträknade på förhand.
Sedan kom de andra kandidaternas snedsteg. Först plagiatanklagelserna mot de Grönas Annalena Baerbock. Sedan ett par klantiga framträdanden av CDU:s kandidat Armin Laschet i samband med översvämningarna i de västra landsdelarna.
Och när det sedan verkligen tycks ha gått upp för tyskarna att det inte längre är Angela Merkel som ser ner på dem från valplakaten runt om i landet, ja, då har Olaf Scholz med sin lugna, enligt många också långtråkiga framtoning trätt fram som det tryggaste alternativet.
– Olaf Scholz hade kallt räknat med att det här skulle bli ett val om den mest lämpade personen. Han har hela tiden trott att väljarna först i augusti verkligen skulle inse att Merkel inte skulle kandidera igen. Det är möjligt att han låg rätt i den kalkylen, säger Gesine Schwan, mångårig SPD-profil och ordförande i partiledningens så kallade grundvärdekomission.
”Hamnat i fas med partiet”
Under 2019, ett av de mest stormiga åren i partiets senare historia, var Gesine Schwan en av dem som kandiderade till partiledarposten. Men hon fick se sig omkörd av duon Saskia Esken och Norbert Walter-Borjans, för allmänheten två helt okända namn som närmast kuppartat intog ordförandeposten – i konkurrens med även Olaf Scholz.
Scholz nederlag blev särskilt bittert och han tvingades även lämna sin post i partistyrelsen, där han suttit i tio år.
En av regissörerna bakom den nya ledarduons framgång var Kevin Kühnert, tidigare profilstark ordförande i ungdomsförbundet och SPD:s kanske främsta vänsterprofil. Idag är han SPD:s ställföreträdande ordförande, och under valmötet i Berlin den som entusiastiskt välkomnar Olaf Scholz in på scen.
Efteråt säger Kühnert till Dagens ETC att han till en början inte trodde på lösningen med Scholz som kanslerkandidat, även om denne under det sista året stigit i popularitet som handlingskraftig finansminister under coronakrisen.
– Men vi har gjort precis det riktiga genom att låta partiet vara partiet och trots det kunna erbjuda landet våra bästa personer till de politiska toppfunktionerna, säger Kühnert och fortsätter:
– Det som uppstod som en nödlösning, för det var det säkerligen, har just nu blivit vårt framgångsrecept.
Som om alla bitar plötsligt fallit på plats.
– Scholz har hamnat mer i fas med sitt parti. Under en lång tid var han inte på samma nivå som viktiga delar av partiet, säger Gesine Schwan.
Överflödig socialdemokrati?
Samtidigt har just SPD ofta målats upp som Scholz största hinder för att nå kanslerposten. Och det är partierna som väljarna röstar på, inte deras respektive kanslerkandidater.
Så frågan är: Hur socialdemokratiskt är egentligen Tyskland?
En av dem som tror sig ha ett svar är journalisten och författaren Holger Fuss. I sin bok ”Vielleicht will die SPD gar nicht, dass es sie gibt” (”Kanske vill SPD inte ens att de finns”) från 2019 kallar han Tyskland för en socialdemokratisk republik.
– Tyskland är djupt präglad av en socialdemokratisk kultur som sedan andra världskrigets slut bara brett ut sig mer och mer. Jag menar att de borgerliga partierna, redan under Helmut Kohl, sedan fört det socialdemokratiska projektet från
Willy Brandt och Helmut Schmidt vidare. Under CDU har Tyskland bara blivit mer socialdemokratiskt. Och Merkel har med sin asymmetriska mobilisering övertagit flera av socialdemokratins teman, säger Holger Fuss och kommer till sin tes:
– Därmed har SPD, Tysklands äldsta parti, blivit överflödigt, utan både strålkraft och kompetens.
Önskar sig rödgrön koalition
En hård dom. Men inte utan korn av sanning. När Angela Merkel utnämndes till hedersdoktor vid Harvards universitet var det SPD:s regeringspolitik, med bland annat samkönade äktenskap och höjd minimilön, som lästes upp som exempel på reformer som Merkel genomfört.
– Den typen av politik hade vi kunnat ha mycket mer av
om inte Merkels parti satt med vid bordet, säger Kevin Kühnert.
Och genom att iscensätta sig själv som Angela Merkel kan Olaf Scholz kanske lyckas att återerövra socialdemokratin till SPD. Nyligen porträtterades han på Süddeutsche Zeitungs framsida med händerna hållna i förbundskanslerns patenterade triangel.
Frågan är sedan om det ska ske koalition med de Gröna och liberala FDP. Eller de Gröna och vänsterpartiet Die Linke.
– Vi är bara tre-fyra procentpunkter bort från en rödgrön regering. Det tycker jag är eftersträvansvärt. Det vore en koalition där två partier inte står i vägen för varandra, säger Kevin Kühnert.