Socialdemokraterna backar i opinionsmätningarna. De senaste dagarna har S, V, MP och C – partierna i Magdalena Anderssons underlag – gått från ett knappt övertag till ett underläge på 4,6 procentenheter i SVT/Novus. Hittills har valrörelsen till stor del handlat om brottslighet och andra frågor där högerpartierna har högre förtroende än Socialdemokraterna.
Bekämpning av brottslighet och gängvåld lyfts också fram som prioritet nummer ett av Socialdemokraterna. Därmed sätts det före klimat och välfärd, de två andra områden som Magdalena Anderson pekade ut när hon tackade ja till partiledarposten.
Istället för att försöka få debatten att handla om andra saker försöker S-ledningen nu förändra hur diskussionen om gängvåldet förs, med större betoning på förebyggande insatser.
Bekämpa brott med idrott
Nyheten för dagen var ett löfte om ytterligare satsningar på fler poliser – och att minst lika mycket ska satsas på förebyggande insatser på bland annat skola, socialtjänst och stöd till idrottsrörelsen i utsatta områden. Samtidigt presenterades ytterligare straffskärpningar. Exempelvis ska vistelseförbud kunna utfärdas för att hålla gängkriminella borta från vissa platser.
– Vi ska vara stenhårda mot brotten och stenhårda mot brottens orsaker. Vi har en politik för hela problemet, sa Magdalena Andersson.
Socialdemokraterna önskar sig också en debatt i slutspurten om skolbolagens vinstuttag, som partiet vill förbjuda. Det gäller att göra någonting nu, innan skolbolagen växt sig allt för stora, menar statsministern.
– Det här valet kan vara sista chansen, sa Magdalena Andersson.
”Genuint orolig”
Några nya kostsamma reformer presenterades inte på torsdagen. Finansminister Mikael Damberg (S) betonar ordning och reda i ekonomin och varnar för att högerpartiernas olika krav kan ge underskott i statsfinanserna med högre inflation och räntor som följd. Han pekade på att enbart de skattesänkningar som Moderaterna föreslagit kostar mer än de 30 miljarder som regeringen anser är det utrymme som finns för reformer under nästa år.
– Jag är genuint orolig för att de högerkonservativ bjuder över varandra, sa Mikael Damberg.
I valspurten satsar Socialdemokraterna också på att försöka dra nytta av Magdalena Anderssons höga förtroendesiffror. Mikael Damberg vände sig till de som gillar henne och uppmanade dem att också rösta på partiet.
– Vill man ha Magdalena Andersson som statsminister måste man också rösta på Socialdemokraterna, sa Mikael Damberg.