BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
”Man måste satsa i stället”
Pia Sandqvist är styrelseledamot i Akademikerförbundet SSR och samordnare på Råd och stöd som jobbar med barn och deras familjer. Det är en av de verksamheter inom socialtjänsten som redan har genomgått stora nedskärningar. Nu ska kostnader på flera miljoner fortsätta att kapas, där bland annat kostnaderna för HVB-hem och andra placeringar för unga ska minska.
– Jag tror inte att det går att spara sig ur den här krisen. När det gäller kostnader för olika typer av boenden till exempel – är det för få socialsekreterare som kan handlägga ärenden så blir det lätt dyra lösningar därför att vi snabbt måste lösa en akut situation och inte långsiktigt hinner jobba fram några alternativ.
– Samma sak gäller om vi ska avsluta en insats med öppenvård som HVB-hem eller familjehem – då behöver man jobba med ärendet så att det faktiskt blir bättre för familjer och barn när insatser avbryts.
Pia Sandqvist retar sig särskilt på nedskärningarna på ”uppdragstagare”, oftast kontaktpersoner, som hon menar fungerar förebyggande för att slippa ta till dyrare åtgärder. Hon tror att en del av de nedskärningar som tidigare har gjorts kan ha orsakat dagens underskott i verksamheten.
– Man måste locka in fler socialsekreterare i verksamheten så att vi kan fylla vakanser. Personalomsättningen som vi har idag är dyr.
Ballongmanifestation
Vid en manifestation i tisdags protesterade Vi bryter tystnaden i Uppsala mot hur sparkraven slår mot de barn och unga som de jobbar med, då de blåste upp mängder av ballonger som skulle representera de barn som socialtjänsten inte kommer att hitta eller få chansen att hjälpa på grund av situationen.
– Konsekvenserna av personalbristen är allvarliga redan nu. Det handlar om ärenden som blir liggande olästa eller som ingen hinner ta itu med – och då kan det vara ganska akuta och allvarliga saker, säger Pia Sandqvist som menar att rättssäkerheten brister idag.
Förvånas över uppropet
Ingrid Burman (V) är ordförande i socialnämnden. Hon är förvånad över uppropet eftersom beslutet om nedskärningar togs redan 2015 och inga nya sparkrav har lagts sedan dess.
– Socialsekreterarna i Uppsala är kompetenta och erfarna och vi ska naturligtvis lyssna på dem, särskilt om de har förslag till lösningar.
– Samtidigt har kommunfullmäktige ålagt socialnämnden att göra kostnadsminskningar på 32,5 miljoner för att få en budget i balans. Då har vi försökt hitta lösningar där personer inte ska sägas upp, säger Ingrid Burman.
– Vi har förstått att de här besparingarna har varit tuffa och vi försöker hitta nya lösningar.