– Det hänger också på budgeten, men vi har majoritet i kommunstyrelsen så det borde gå igenom, säger kommunalråd Linda Svahn (S), ordförande för barn- och utbildningsnämnden.
Tuffa sparkrav
För enligt verksamhetsplanen ska barn- och utbildningsförvaltningen spara totalt 19 miljoner kronor de två kommande åren, nio miljoner nästa år och resten under 2017. Men hur stora sparkraven verkligen blir är inte fastställt.
– Budgeten läggs i november, säger Linda Svahn.
Henrik Arenvang berättar att det finns en prioriteringslista beroende på hur stora sparkraven faktiskt blir. Det första som ryker är satsningar på elevhälsa och datortek. Och förstelärare, såvida inte staten finansierar den satsningen. Sedan kan det bli aktuellt att se över kulturskolan, satsningen på ekologisk mat och förskola på obekväm arbetstid. I allra sista hand kan mindre program på Lindeskolan och bygget av en ny högstadieskola drabbas.
– Men att ta bort gymnasieprogram kan kosta mer än det sparar i slutändan. För det kan få färre elever att söka till Lindeskolan och då mister vi elevpengen för dem i stället, säger han.
Stadsskogsskolan läggs ned
I april beslöt kommunfullmäktige att en ny högstadieskola ska byggas. Linda Svahn hoppas att bygget kan starta nästa höst och att skolan ska vara klar senast 2018. Men det återstår som sagt ett beslut från kommunstyrelsen också. Och det råder politisk oenighet om var den nya högstadieskolan ska ligga. Majoriteten står kvar vid sitt beslut att det nya högstadiet ska ligga intill Brotorpsskolan på Stadsskogsvallen. Men främst Sverigedemokraterna anser att det nya högstadiet i stället ska byggas vid nuvarande Stadsskogsskolan.
– Nu är det upp till kommunstyrelsen att besluta. Byggs ett nytt högstadium på Stadsskogsvallen läggs nuvarande Stadsskogsskolan ned. Men skolan rivs inte, ägarna till fastigheten har sagt att den ska användas till annan verksamhet i sådana fall, säger Linda Svahn.
Avgiftskontroll
Barn- och utbildningsnämnden har även beslutat att införa retroaktiv avgiftskontroll för förskolan. En förstudie som har gjorts på avgifterna för 2013 visar på differenser åt båda håll. Kommunen har fått 300 000 kronor för mycket och 800 000 kronor för lite.
– Vi ska betala tillbaks till föräldrar som har betalat för hög avgift och kräva in avgifter av dem som har betalat för låg. Det är viktigt för båda parter att det blir rätt, säger Linda Svahn.