Chefen svarade med att be Lisen följa med honom in på kontoret. Där låg papper för uppsägning av hennes provanställning framme.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Då slog det som jag inte alls tänkt på innan mig, att det var 45 minuter kvar innan min provanställning skulle övergå i en tillsvidaretjänst, berättar Lisen Brunberg.
”Allt var bra i början”
Vid det laget hade hon jobbat ett tag på boendet. Först som timanställd, de sista månaderna med en provanställning. Lisen Brunberg hade under sin tid på arbetsplatsen nominerats till skyddsombud och tackat ja. Alla kollegorna röstade på henne.
– Till en början var allt bra där, men sedan kom problem som rörde säkerheten för oss som jobbade, berättar Lisen Brunberg.
Arbetsplatsen är ett blandat boende, med både fysiskt funktionsnedsatta och människor med psykiska problem. En natt blev en av Lisen Brunbergs kollegor antastad inne i en lägenhet där en av de psykiskt sjuka bodde.
– Så får det inte gå till. Vi i personalen samlades till ett möte och diskuterade vad vi kunde göra åt saken, säger Lisen Brunberg.
Resultatet av mötet blev att de krävde att få varsitt larm som de skulle kunna larma kollegorna med om hotfulla situationer uppstod.
– Jag tog upp kravet med vår chef. Han sa direkt att det kommer han inte att gå med på, berättar Lisen Brunberg.
Chefen var nytillsatt och hade gjort ett gott första intryck.
– På vårt första möte med honom tyckte jag att han verkade fantastiskt bra, säger Lisen Brunberg.
Vinstkrav och press
Innan hon fick sparken utan förvarning beskriver hon sitt eget samarbete med chefen som gott. Han brukade ösa beröm över Lisen när hon satt med i möten med anhöriga, gode män och socialtjänsten. En vecka innan uppsägningen hade hon varit på ett utvecklingssamtal och enbart fått höra positiva saker om sig själv och sin arbetsinsats.
De varningssignaler som ändå kommit efterhand under den nya chefens tid på arbetsplatsen hade Lisen Brunberg aldrig tagit som något personligt mot henne.
– Vi som jobbade hade länge känt att det skurits ner i allt, att det påverkat miljön negativt både för oss och för de boende, men bakom det misstänkte vi vinstkrav och press från bolaget, menar Lisen Brunberg.
– När jag fick sparken slog det ner som en bomb. Jag blev så bestört att jag inte kan sätta ord på det. Jag ville veta varför och sa till chefen att han åtminstone får vara karl nog att ge mig en motivering.
Fick aldrig förklaring
Hon fick aldrig höra någon förklaring till uppsägningen. Helt lagenligt, en provanställning kan avslutas med kort varsel utan att orsak anges.
– Det är bra att det finns en prövotid för både anställda och chefer att känna på varandra tycker jag, men inte om det utnyttjas på det här sättet, menar Lisen Brunberg.
Även om uppsägningen gjorde att Lisen Brunberg mådde psykiskt dåligt, kände sig värdelös och ifrågasatte sin egen förmåga har upplevelsen inte bara varit negativ. Hon fick stöd och uppbackning av arbetskamrater och vänner. Kommunal fortsatte att driva kampen mot bristerna på arbetsplatsen regionalt.
– För 30 år sedan var jag fackligt engagerad senast. Då kände jag mig sviken och bränd av facket, för av det vi pratade om blev det ingenting. Den här gången var hela personalen enad och jag tycker att facket gjorde en enorm insats, säger hon.
Skyddsstopp mot ensamarbete
Lisen Brunbergs jobb gick inte att rädda, på grund av att hon sagts upp 45 minuter innan hon skulle ha fått en tillsvidaretjänst. Men tack vare Lisen Brunbergs insats som skyddsombud lade Kommunals regionala skyddsombud ett skyddsstopp mot ensamarbete på boendet. Ett stopp som Arbetsmiljöverket hävde efter att en knivlåda i köket utrustats med lås och ett överfallslarm köpts in.
I lördags fick Lisen Brunberg ta emot den syndikalistiska fackföreningen SAC:s civilkuragepris till Björn Söderbergs minne.
– Jag blev jätteförvånad när de ringde och berättade det förra veckan. Jag tyckte att det var en så liten och för mig självklar grej jag gjorde, säger Lisen Brunberg.
Provanställd inom samma yrke
Hon är numera åter provanställd inom samma yrke, på en annan arbetsplats.
– Jag skulle absolut göra samma sak igen om det behövdes. På en arbetsplats där du inte kan säga ifrån om sådant du tycker är fel och ta en dialog om det vill jag ändå inte jobba. Utan fackligt engagemang skulle det ju bli en situation där arbetsgivaren kan göra vad som helst med oss som jobbar.