Det var den 11 januari i år som sex personer stängdes av från sina jobb på en grundskola i nordvästra Stockholm. Genom hemlig kameraövervakning av köket anser utbildningsförvaltningen att man har bevis på omfattande och systematiska stölder av matvaror, något som först berättades av Nyhetsbyrån Järva och Aftonbladet.
Tre av dem var vikarier som fick sina vikariat avslutade. De med fast anställning, en skolsekreterare, Faiza, samt två ur kökspersonalen, Heba och Irsa, avskedades efter många år på skolan.
Enligt kvinnorna handlar det om matrester som annars skulle slängts samt mat som skulle gått ut över jullovet. Så har man alltid gjort, menar de.
– Vi blev kallade till ledningen, de visade en film som de tagit på oss på avslutningsdagen. De visade att jag tog saker från kylen, matvaror från lunchen som skulle kastas, berättar den tidigare skolsekreteraren Faiza.
Jobbat i 16 år
Hon börjar gråta. Faiza menar att ingen har varnat eller informerat om att man inte får ta hem rester. Det är svårt att tänka på hur skolan där hon arbetat i 16 år nu anklagar henne för stöld.
– Det gör så ont.
Även Heba och Irsa chockades av de plötsliga besluten om avsked.
Kvinnorna har polisanmält skolan för vad de anser är olaglig kameraövervakning. De tycker inte att bevisföringen håller.
– Det är utgångna varor, men man kan inte se det på filmen. De har inte något bevis för att vi tagit varor som skulle kunnat serveras, säger Faiza.
”Fruktkartonger till taket”
Enligt skolchefen Happy Hilmasdottir så har vissa måltider på skolan upplevts som ”torftiga”, vilket skulle vara ett bevis på att kvinnorna tagit maten till sig själva istället. Kvinnorna menar att det är rena lögner.
– Om det skulle varit för lite mat, varför har de inte sagt det till oss? Och varför frågar de inte hur mycket mat vi skickar tillbaka? Varje dag skickar vi tillbaka stängda förpackningar med till exempel sallad, för barnen äter inte vissa saker, säger Irsa.
Att högstadiet hade distansundervisning innan jul resulterade också i mycket matrester.
– Det syns på filmerna de visade oss. Hur mycket mjölkkartonger, smör och ost det fanns. Vi hade fruktkartonger till taket. Hur kan man då säga att barnen blir utan mat, säger Heba.
Kvinnorna misstänks för att ha överbeställt matvaror. Faiza slår ifrån sig anklagelserna. Hon har varit sjukskriven på halvtid under hösten och har inte gjort några beställningar.
Heba säger att hon hjälpte en annan skolsekreterare, som inte blivit avskedad, att göra beställningar under hösten. Hon säger att det stämmer att inköpen har ökat, men att hon inte varit ansvarig.
Kameror ska förhandlas
Irsa driver ett arbetsrättsligt ärende genom sitt fackförbund, som inte vill uttala sig om processen. Arbetsgivare har rätt att stänga av och avskeda utan varningar och förhandlingar, om man anser att den anställda gjort något grovt fel. Men enligt Kommunal ska övervakning alltid MBL:as, alltså förhandlas i förväg.
Och Integritetsskyddsmyndigheten, Imy, håller med.
– Det stämmer. Om man redan har kameror i byggnaden, som här, så beror det lite på hur man förhandlade vid första tillfället. Men har man MBL:at om vissa platser måste man göra det igen om man vill ha fler på andra ställen, förklarar Gustav Linder, jurist på myndigheten.
Han understryker också att bevakade byggnader ska skyltas så att det är tydligt vilka utrymmen som har kameror, vilket inte skett.
Stockholms stad har polisanmält kvinnorna, något som Faiza välkomnar.
– Vi tycker det är bra, kanske polisen kan utreda bättre, att de ser att vi inte tagit barnens mat, bara rester, säger hon.
Tär på den psykiska hälsan
Att plötsligt bli av med jobbet, mitt under en pandemi, tär på den psykiska hälsan. Faiza har varit i kontakt med både företagshälsan och psykologer på vårdcentralen.
– Jag blir arg och ledsen, jättearg, livet har stannat upp. Jag har sökt A-kassa, men de har förstört mitt liv, jag är 59 år. Vi är ute efter upprättelse, bara det, säger hon.
Namnen i artikeln är fingerade.
Skolchefen: Handlar om stölder – inte matrester
Happy Hilmarsdottir är chef för de kommunala grundskolorna i området. Hon fattade beslut om kökskameror samt polisanmälan. Enligt henne kände den lokala ledningen inte till saken i förväg.
Beviset är filmsekvenser tagna under fyra dagar i december. Exakt när kamerorna sattes upp vill skolchefen inte svara på utan hänvisar till den pågående polisutredningen. Hilmarsdottir vill av samma anledning inte säga hur mycket eller vad som stulits.
– Vi tittade bland annat på inköp och fakturor. Jag kan bekräfta att vi tog beslut om kameraövervakning och vi övervägde noga regelverket innan det beslutet togs, eftersom det är väldigt ovanligt. Vad jag vet har det aldrig hänt förr, säger Happy Hilmarsdottir.
Enligt henne var det inte ett lättvindigt beslut.
– I media har det framställts som matrester. Nej, vi avskedar inte för sånt. Vi anser att det är ekonomiska oegentligheter och stölder. Det här är skattemedel, skattebetalarna betalar för att barnen ska ha bra kost. Vi ska inte köpa in så mycket att det blir över så mycket att folk regelbundet kan ta med sig hem.
Har de avskedade haft befogenhet att beställa mat?
– Ja. Det kan man säga. Jag kommenterar inte var och ens uppdrag eller vad de ska ha gjort. Om man jobbar i ett kök så kan man beställa. Och det har man gjort.
Två av dem säger att de inte kunnat beställa mat.
– Det stämmer inte.
Enligt myndigheterna ska nya kameror MBL:as.
– Ja.
Men det har inte gjorts?
– Nej.
Varför inte?
– Jag går inte in på detaljer. Vi anser att vi har fog för det och har tittat noga på regelverket. Sedan har människor olika åsikter om det. Det pågår en utredning så det blir klarlagt.
Gällande det här finns det inte olika åsikter. Även när brott föreligger ska kameror MBL:as.
– Ja, men jag väljer att inte svara på det då det pågår en utredning.
Enligt Imy ska det vara tydligt vilka utrymmen som är bevakade.
– Jag har inga kommentarer om det.
Fanns det aldrig på bordet att varna innan avsked?
– Det vill jag inte kommentera. Vi har lagt mycket tid på att göra rätt. De beslut jag tagit är efter de uppgifter som framkommit.
Är det bara fyra dagars kameraövervakning som ligger till grund för de uppgifterna?
– Jag kan inte kommentera hur vi fattat beslut. Vi anser att det förekommit systematiska stölder. Utredningen baseras inte på bara fyra dagar. Vi har gjort ett ordentligt jobb.