I helgen berättade Aftonbladet att ytterligare en lapp kommit upp i fikarummet. En prislista över vad sjukvårdsmaterial kostar vid en förlossning. På listan finns bland annat ”nätbyxa 2 kronor” och ”flergångs-sax 40 kronor” med, och personalen uppmanas att tänka på ”hur vi använder material på bästa sätt!”
Tove Broheden är barnmorska på kvinnokliniken, och hon är trött på uppmaningarna att spara.
– Vi får, i olika informationskanaler, ständigt höra att vården kostar för mycket och att vi måste spara in på småsaker. Men jag känner att det är nog nu. Nu räcker det. Det är dags att de som verkligen har ansvar ställs till svars, säger hon till Dagens ETC.
Gå hem tidigare
Anna Booberg är barnmorska på eftervården, där det redan förra året gjordes nedskärningar.
– De neddragningar som gjordes förra året gjorde att det blev fler patienter att ta hand om för varje barnmorska på eftervården. Det har skett en stegvis ökning och nu känner vi att arbetsbelastningen är oroande, säger hon.
För henne och hennes kollegor kommer de nya sparbetingen med största sannolikhet innebära att de måste skicka hem fler kvinnor tidigare.
– Möjligheten att gå hem tidigt är bra, men det måste ske på kvinnans villkor. Sparkravet handlar om att vi har förlöst för få, och för att väga upp det ska vi på något sätt gasa. Men det är en illusion att det går att öka flödet med färre personal, säger hon.
Ansvar för flera familjer
I dag har en barnmorska ansvar för 5–6 familjer under ett kvällspass på medicinska BB.
– Du kanske har tre kvinnor som är snittade, en som har en infektion och en som har en stor blödning. Det krävs att du har en bra överblick samtidigt som man vill ge varje kvinna en god amningsstart, säger Anna Booberg.
Hon frågar sig hur politikernas vision för verksamheten ser ut.
– Är tanken att du ska ha en privat sjukförsäkring, som avgör hur mycket paprika du får på mackan?
”Patienter dör”
Region Stockholm gick med nästan sex miljarder kronor i vinst förra året. Laura Björnström, ST-läkare på Södersjukhuset, och en av initiativtagarna till Stockholms sjukvårdsupprop, säger att nedskärningarna på kvinnokliniken är ett symptom på felprioriteringar under en lång tid.
– Det visar hur verklighetsfrånvända politikerna är när de väljer att lägga pengarna på hög som vilket företag som helst, istället för att ha uppräkningar av budgeten som betyder någonting, säger hon.
– Chefer och i synnerhet chefsläkare har in i förbannelsen hävdat att patientsäkerheten inte är hotad. Men vi på golvet ser det inte så. Jag stod i vår korridor och sa att patienter dör på grund av besparingar. Det kanske är alarmistiskt, men vi ser fall där det händer. Forskningen visar också att hög belastning ökar antalet dödsfall, fortsätter hon.
Oro för patientsäkerheten
Även Tove Broheden är orolig för patientsäkerheten.
– Så länge fokus ligger på att spara pengar, i stället för på bästa möjliga vård, finns det risk att patientsäkerheten är hotad. Så länge man fortsätter nagga i kanten på standarden kommer man nästan obemärkt, och långsamt, nå en sämre kvinnosjukvård och en sämre patientsäkerhet och standard än vad vi borde ha i den rikaste regionen i ett välfärdsland som Sverige.