– Vi är ofta civilklädda och reser runt för att samla in klagomål. Vi träffar migranter i polisens baracker och på sjukhus och vi möter organisationer, säger Santiago González, som är en av fyra personer inom civilgardets avdelning i Málaga som har till uppdrag att försvara migranters rättigheter.
Tre män och en kvinna arbetar vid avdelningen i Málaga som inrättades 2006. Längs den spanska medelhavskusten finns 13 liknande kontor, från Barcelona i nordost till Huelva i sydväst.
Avdelningens uppgift är inte att bekämpa olaglig migration utan att ge råd till papperslösa migranter och informera dem om deras rättigheter. De hjälper migranter att fylla i dokument, som exempelvis ansökningar om uppehållstillstånd i Spanien. Deras jobb är att se till att människor inte behandlas illa eller utnyttjas.
Griper inte migranter
Till skillnad från den övriga poliskåren i Spanien griper de inte migranter eller medverkar i deportationer. Därför kan migranter utan rädsla vända sig till poliserna för att lämna in klagomål, rapportera stölder, förlorade pass, dåliga arbetsförhållanden, falska anställningsavtal eller anmäla övergrepp och våldtäkter.
– Det är ofta de rika som ligger bakom den värsta exploateringen, säger González.
– En rysk magnat som äger en herrgård i den lyxiga semesterorten Marbella höll papperslösa hemarbetare från Tibet inlåsta utan pengar eller mat under långa utlandsresor, säger Juani Valdivia som också arbetar vid civilgardets avdelning i Málaga.
Historier som dessa är vanliga förklarar poliserna.
I Málaga har de främst kommit i kontakt med migranter från Sydamerika.
Tiotusentals fick stöd
Vid liknande kontor runt om i landet fick 10 700 migranter, främst från Nordafrika, Östeuropa och Sydamerika, råd och stöd under 2012 enligt uppgifter från civilgardet. Sammanlagt 12 000 insatser gjordes.
11 200 skedde på polisernas eget initiativ medan övriga insatser gjordes efter anmälningar.
Avdelningens arbete står i stark kontrast till nya bestämmelser i Spanien. Sedan i slutet av oktober har den spanska regeringen och premiärminister Mariano Rajoy installerat ny taggtråd med knivblad på gränsen mellan den spanska enklaven Melilla och Marocko. Detta i syfte att stoppa det ökande antal migranter som försöker ta sig över gränsen. Beslutet har kritiserats hårt av EU och människorättsgrupper.
Inés Benítez/IPS