– Det handlar om det oacceptabla förhandlingsresultatet och det odemokratiska agerandet när man inte drev de krav som spårtrafikklubbarna röstat fram gemensamt. Vem eller vilka hade gett dem rätten att agera på det sättet. Det var ett svek mot varje medlem i spårtrafikbranschen, säger Rainer Andersson, vice ordförande för tågvärdsklubben i pendeln.
– Det bästa förbundsstyrelsen kan göra nu är att möta sina medlemmar och förklara hur processen gick till. Vems ansvar är det att vi landade i ett sämre avtal än nån av oss trott, när marknaden borde vara arbetstagarens?, säger Melissa Svenhard, vice ordförande för lokförarnas klubb i pendeln.
Upplevdes som ödesfråga
Många fackmedlemmar inom spårtrafiken upplevde att årets avtalsrörelse var en ödesfråga för branschens framtid. Medlemmarna hade röstat fram de viktigaste kraven. Stopp för sena scheman, avtal för städarna, flera lediga dagar, stopp för ensambemanning. En vild strejk satte press. Ett kraftigt strejkvarsel tycktes visa på allvaret bakom kravet. Medlemmarna var beredda att ta strid. Så undertecknades avtalet utan faktiska uppgörelser och dessutom med upplevda försämringar. Dagens ETC har tidigare rapporterat om raseriet och om klubbarnas planerade svar. Sent på torsdagen kom det.
– Vi anser att vi måste agera nu och på detta sätt eftersom utfallet samt den efterföljande bristen på kommunikation skadar vårt förbund här och nu och även när det gäller våra framtida möjligheter att förbättra våra villkor, säger Mikael Hedlund, ordförande för lokförarklubben på SJ i Stockholm
Men i uttalandet rasar klubbarna även mot försämringar som förbundsstyrelsen accepterat och som skrivits in i avtalet. Det gäller en möjlighet för arbetsgivarna att med en enskild anställd förhandla att ta ut mer övertid tidigare.
– Ledningen har öppnat för arbetsgivarnas våta dröm om att kunna göra individuella överenskommelser gällande övertiden. Kollektivavtal påtvingades arbetsgivarna av våra strejkande förfäder. Nu öppnar Seko-ledningen för en nedmontering av kollektivavtalen när arbetsgivarna får rätt att sidsteppa dessa och sluta individuella överenskommelser istället. Det är en ren skam och ett oerhört svek mot själva tanken om behovet av fackföreningar och kollektivavtal, säger Rainer Andersson.
”Resultatet undermåligt”
Uttalandet berör också uppgifterna om att den ursprungliga förhandlaren, ombudsmannen Thomas Gorin Weijmer, som av klubbarna upplevts som hårt drivande den överenskomna linjen, byttes ut i ett kritiskt slutskede. Flera förtroendevalda inom förbundet som Dagens ETC har pratat med har upplevt att bytet av honom och ytterligare en delegationsmedlem skedde av just den anledningen. Ombudsmannen har nekat att kommentera till Dagens ETC, men tidningen erfar att han nu sagt upp sig från förbundet.
– Dels är resultatet undermåligt. Om vi inte vågar strida för våra krav så blir det inte bättre än så här. Den andra anledningen är att förbundet har agerat maktfullkomligt mot vår förhandlingsdelegation och de ombudsmän som företrädde oss i förhandlingarna. Vi som kan branschen ska sköta förhandlingarna, det är vi som kan avtalet och frågorna, säger Ola Brunnström, ledamot i klubbstyrelsen på Pågatågen.
Några omedelbara avgångar ur förbundsstyrelsen ser dock inte ut att vara på väg.
”Vi har noterat uttalandet. Det är vår kongress som väljer förbundsstyrelse. Nästa kongress är år 2025, vilket är vårt högst beslutande organ. Mer än så kan vi av naturliga skäl inte säga.”, skriver Jonas Pettersson, kommunikationschef på Seko, i ett sms till Dagens ETC.