– Det finns i dag inget nationellt system för sopsortering på allmän mark. Ett sådant system måste tas fram, förr eller senare. Vi tyckte då att det är bättre att vi själva drog i gång en utredning om hur det kunde göras i stället för att vänta in politikernas beslut. Om beslutet kommer från politiskt håll så ska de ofta genomföras inom tre månader, och resultatet blir då sällan bra, säger Arne Matsson, landskapsingenjör på gatukontoret i Malmö.
Överraskande bra resultat
Gatukontoret i Malmö fick med sig kollegorna i Stockholm, Göteborg, Uppsala och Helsingborg samt organisationen Håll Sverige rent i arbetet med att utreda hur ett system för sopsortering kunde se ut. I utredningen har en analys gjorts av vilken typ av skräp som kastas mest på platser som parker och torg, där resultatet visade att det framför allt är papper och plast som hamnar antingen på marken eller i papperskorgarna. Kärl har sedan placerats ut på försök i Malmö och Göteborg.
– Resultatet av insamlingen blev överraskande bra. Innehållet i kärlen har till nästan 100 procent bestått av rätt sorts material, säger Arne Matsson.
En remiss med förslag på hur ett system för sopsortering på allmän mark kan se ut skickades förra året till omkring 90 olika instanser, som kommuner och olika aktörer inom renhållnings- och återvinningsbranschen. Från dessa har nu 30 svar kommit in. Dessa ska nu analyseras och ligga till grund för ett förslag till nationell standard.
”Kommer att löna sig på sikt”
– De handlar bland annat om hur kärlen bör se ut när det gäller sådant som färg, form och storlek på hålen, så att det blir lika över hela landet. För att det ska fungera bra så är det viktigt att människor känner igen vilka signaler som används för att visa vad kärlen ska användas till, säger Arne Matsson.
I slutet av februari kommer ett förslag att ligga klart. Detta kommer sedan att skickas ut till landets alla kommuner.
– De kommuner som deltar i utredningen kommer att införa systemet. När det gäller övriga kommuner så är det upp till dem att fatta beslut.
När det kan finnas permanent utplacerade sopkärl för sortering i Malmö är inte klart ännu. Förutom inköp av kärl så kommer det att krävas inköp av lämpliga fordon för tömningen av dem.
– Att införa systemet blir en merkostnad. Men vi räknar med att det är en investering som kommer att löna sig på sikt, eftersom hanteringen av sorterat avfall är billigare än det osorterade vi har i dag, säger Lars Johansson, enhetschef på gatukontoret.