Under Almedalsveckan förra året presenterade Vänsterpartiet genom Jonas Sjöstedt ett förslag på ett "sommarlovsstöd" till utsatta barn och ungdomar. Under parollen att Sverige ska bli ett land utan barnfattigdom så satte man stödet som ett krav i förhandlingarna med regeringen om höstbudgeten. Ett krav som sedan gick igenom.
– Barn har rätt till härliga somrar med meningsfulla aktiviteter. Sommarlovsstödet gör stor skillnad för tiotusentals barn som annars inte kommer iväg på några bra aktiviteter. Hela samhället vinner på att barn inte lämnas ensamma under sommaren utan något vettigt att göra, sade Jonas Sjöstedt i ett pressmeddelande då.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Från och med i år har kommunerna kunnat söka statliga pengar för sommaraktiviteter för barn mellan 6 och 15 år. 200 miljoner kronor avsattes i budgeten. Aktiviteterna ska stimulera både flickors och pojkars deltagande, främja integration och skapa nya kontaktytor mellan barn med olika social bakgrund. Göteborgs stad blev beviljat kring 17,5 miljoner som sedan har fördelats mellan stadsdelarna. Anna Luther är en av samordnarna på kommunen för projektet som här kallas Sommarlovssatsningen.
– Vi fick uppdraget i mitten på mars. Jag och min kollega Carolina Lodeiro arbetar egentligen på stadsdelen Majorna-Linné, men i det här projektet arbetar vi samverkande för hela staden, berättar hon.
Omkring 100–150 olika aktiviteter
I Göteborg är det nästan oöverskådligt att se exakt hur många föreningar, aktiviteter och händelser som ingår i Sommarlovssatsningen. Dels är det inbakat i kommunens övriga befintliga verksamheter, dels har de olika stadsdelarna ansvar över sina egna aktiviteter och dels ingår en hel del event på museer och annat. Men grovt höftat finns kring 100 till 150 olika aktiviteter medräknade och de gömmer allt från picknickar med högläsning till barn med hund för nyanlända. Skrivarworkshopar på bibliotek varvas med fiskeutflykter och superhjälteskolor.
– Alla stadsdelar fick skicka in ansökningar och sedan var det områdescheferna som fördelade pengarna. De tittade bland annat på antalet barn och unga med försörjningsstöd. Även förvaltningarna kunde ansöka om pengar, förklarar Anna Luther.
Sommarlovssatsningen ska pågå i minst 4 år och Anna Luther tror att kontinuiteten kommer att främja arbetet mycket.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Till hösten kommer vi sedan att göra en utvärdering med bland annat workshopar. Det här ska vara långsiktigt och återkommande, vilket är väldigt bra.
Anna själv har varit och besökt en rad aktiviteter. Nyligen följde hon med på en bussresa till Vättlefjäll med ungdomar från innerstaden.
– Det var stadsdelen Centrum som anordnade. Cirka 16 barn från fjärde till nionde klass åkte dit i hyrda bussar. Det är staden som äger den marken i Angered och för de här pengarna har de bland annat kunnat köpa in nya kanoter och flytvästar.
Ska bli bätttre på att nå ut
Anna menar att en sak de behöver bli bättre på tills nästa år är att få ut information.
– Kommunikationen har inte varit helt bra i år och blir en viktig sak att arbeta vidare med. Det är viktigt att det här når ut till alla barn.
Stadsdelarna har i mångt och mycket stått för den egna kommunikationen kring de aktiviteter de erbjuder. Enligt Anna Luther har det handlat om broschyrer, kalendarier, affischer samt information på nätet och i sociala medier.
MUCF (Myndigheten för ungdoms och civilsamhällesfrågor) är det som har fördelat stadsbidraget till kommunerna. Syftet är att fler barn ska få ett roligt sommarlov fyllt med spännande aktiviteter oavsett familjens ekonomiska situation. Satsningen vill även bidra till ökad integration och nya möten mellan barn med olika bakgrund.