Runt en halv miljon barn i Sverige lever med missbruk, våld eller psykisk ohälsa i familjen. För många av dem är skolan en trygg punkt och fristad från den tuffa vardagen i hemmet. Under sommarlovet lämnas barnen ensamma, när kompisarna försvinner bort och skolans trygghet inte längre finns där.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Skolan är jätteviktig som en trygg faktor för många barn, en fristad och ett andrum, säger Maria Näslund, handledare och ansvarig för internetstöd på barnrättsorganisationen Maskrosbarn som arbetar extra mycket med sin stödverksamhet under sommaren.
Flera i varje klass
Ungefär sex barn i varje klass på högstadiet och gymnasiet lever med psykisk ohälsa, våld eller missbruk i familjen. När skolan har stängt under sommaren står många av dem utan stöd och vardagliga rutiner. De blir mer ensamma och extra utsatta.
– Viktiga vuxna, som lärare och kuratorer, försvinner under sommaren. Ensamheten blir starkare när kompisar reser bort och man inte har några pengar, så man blir ensam kvar hemma med sjuka föräldrar som har mer tid att dricka för mycket och bråka, säger Maria Näslund.
Maskrosbarn har en rad olika verksamheter året runt, samt populära sommarläger sedan många år.
En av dem som varit på lägret är 21-åriga Fanny som hittade till Maskrosbarn som 15-åring. Hon har vuxit upp med en svårt psykiskt sjuk mamma och en frånvarande pappa.
– Jag är äldst av fyra syskon, så det blev att jag fick ta väldigt mycket ansvar hemma, ta hand om både mina småsyskon och min sjuka förälder, berättar hon.
När Fanny var 14 år blev det ohållbart att bo kvar hemma. Socialtjänsten beslutade att hon skulle flytta till ett HVB-hem. I samma veva fick hon kontakt med Maskrosbarn och åkte på sitt första sommarläger.
– Det var min dåvarande socialsekreterare som tipsade, så jag gick in på hemsidan och läste. Det verkade väldigt kul att få åka på läger och träffa andra ungdomar som har liknande erfarenheter som en själv.
”Stödet försvann”
Fanny berättar att skolan var en viktig plats för att hon hade lärare och en skolkurator att prata med. På sommarlovet försvann den tryggheten.
–Jag kunde vara mig själv där. Det var skönt att ha någonstans att vända sig när det var tufft. När det blev lov så var det som att allt det här stödet försvann, och det kändes väldigt ensamt. Jag berättade inte så mycket för mina kompisar om hur det var hemma när jag var yngre, för att jag skämdes över min situation. Skolan blev ett andrum från mammas sjukdom, att man kom i väg i några timmar i alla fall. Men på sommaren blev det att man var mitt i det hela tiden. Det blev mycket värre och jag kände också ett mycket större ansvar över mina syskon.
Fanny har haft mycket kontakt med Maskrosbarn sedan det första lägret. Hon känner sig inte lika ensam längre och har lärt sig massor.
– Redan efter första läget så skämdes jag inte lika mycket över min situation längre och jag vågade berätta för mina vänner att jag var engagerad i Maskrosbarn och varför. Och i dag skäms jag ju absolut inte, utan ser det mer som en styrka. Att man har klarat sig.
– Sedan har jag lärt mig mycket annat, blivit medveten om riskfaktorer och skyddsfaktorer. Och jag har fått jättemånga fina vänner som har blivit som en familj. Det betyder jättemycket. Att kunna prata öppet om hur det är och alla förstår. Att man inte behöver ha någon fasad, säger Fanny.
Egna erfarenheter
Alla ledare inom Maskrosbarn har själva erfarenheter av att växa upp i familjer med psykisk ohälsa, missbruk eller våld. Igenkänning är viktigt för att skapa tillit.
– Det betyder mycket att alla ledare som jobbar på lägren själva är maskrosbarn, och att man ser att de är vuxna och mår bra. De blev enorma förebilder för en. Man kände att om de har klarat sig så finns det en chans att jag också kan klara mig, säger Fanny.
Vid sidan om det årliga sommarlägret har Maskrosbarn denna sommar lanserat det nya stödet Coach Online, efter barnens egna önskemål.
– Det är strukturerat samtalsstöd över nätet, där man kan prata eller skriva, barnet väljer själv, säger Maria Näslund.
Går att vara anonym
Samtalsstödet pågår en gång i veckan under elva veckor och utförs av utbildade volontärer. Barnen kan välja att vara anonyma och blir matchade med en utbildad volontär, som sedan har återkommande samtal kring olika teman på Facebook, Snapchat, Kik eller Skype under elva veckor. Genom att Coach Online är internetbaserat kan det användas kontinuerligt även för barn som reser bort.
– Det är jättebra att Coach online lanseras nu och jag önskar verkligen att det hade funnits när jag yngre. Somrarna förr, innan Maskrosbarn kom in i mitt liv, kände jag mig väldigt ensam. När mamma var jättesjuk så försökte jag hjälpa henne och ringde runt till en massa olika människor, men folk var oförstående. Det betyder väldigt mycket att prata med någon som vill hjälpa en och som finns där för ens egen skull. Jag hoppas verkligen att fler barn ska få den hjälpen de behöver. Och att de ska känna att de inte är ensamma, att de är viktiga, säger Fanny.
Fotnot: Fanny heter egentligen något annat.