Jaqueline Lenander, som bemannar Fackets hjälptelefon, förklarar att facket alltid får fler samtal från unga människor som utnyttjas på arbetsplatser, på sommaren.
Från LO:s sida kan de ge råd och hänvisa till arbetslagstiftningen. Arbetsmiljölagar är ganska hårt reglerade, till skillnad från kollektivavtal som är väldigt olika. En svårighet för facket att hinna agera är förstås att anställningarna ofta är korta och säsongsbundna.
Jaqueline Lenander menar att hotell- och restaurangbranschen utmärker sig, att facket ser fler exempel på dåliga arbetsförhållanden för unga i den branschen.
– Det handlar om unga människor som kanske har sitt första jobb. De vill visa framfötterna och är lätta att utnyttja, säger Jaqueline Lenander.
Hon understryker att hjälp finns att få. Fackets hjälptelefon ger rådgivning till alla – och de som är medlemmar i ett fackförbund kan få konkret stöd på plats, till exempel genom en förhandling med den arbetsgivare som bryter mot lag eller avtal.
Extrem underbemanning
Sara, 19 år, som sett fram emot sitt sommarjobb på en restaurang på en populär semesterort upplevde hur hon och hennes unga kollegor utnyttjades från dag ett av ägaren och närmaste chefen. Bland annat för att deras uppdrag skulle vara att arbeta i restaurangen, men eftersom ingen städpersonal rekryterats fick de arbeta dubbelt, både med restaurang och städ.
Till detta kom en extrem underbemanning. Vissa dagar fick två personer sköta sju personers jobb, vilket ledde till arbetspass på upp till 14 timmar. De hade bara en arbetsskjorta och den skulle de hinna tvätta varje kväll efter arbetspasset, som kunde sluta vid 24-tiden.
De unga sommarjobbarna pratade med varandra och alla fann situationen orimlig.
– Vi förstod att det är orimligt, men jargongen här på arbetsplatsen är att om du inte är beredd att jobba extra måste någon av dina vänner göra det, förklarar Sara.
Hon vittnar om att hon en vecka arbetat 82 timmar och att hon dessutom fick jobba 13 arbetsdagar i rad utan ledigt.
Hann inte ens äta
Först efter flera veckor under dessa villkor valde Sara och flera andra i personalen att säga upp sig.
– Det jobbigaste är att det känns som att cheferna inte har någon respekt för oss. Vi har svårt att hinna med saker som att äta, tvätta och duscha och det är som att de tror att vi existerar endast för att jobba, säger Sara.
Det var efter att hon kontaktat Fackets hjälptelefon som hon fick bekräftat att arbetssituationen inte var normal:
– Facket sa att det här är inte okej och att en normal arbetsplats inte ser ut såhär. Det har gett mig hopp.
Fotnot: Sara heter egentligen någonting annat.