Bara någon vecka senare ansökte han om boende via universitetet men i juni fick han besked om att de inte kunde erbjuda honom något boende.
Sommar vid datorn
Då började han leta via Boplats och privata hyresvärdar. En stor del av sommaren tillbringade han framför datorn med att uppdatera hemsidorna var femte minut.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Sammanlagt kontaktade han över 100 uthyrare men de enda erbjudandena han fick var från personer som ville att han skulle bo dyrt på deras soffor eller försökte lura honom till att betala höga summor innan han sett rummen.
– Det kändes som en tävling där konkurrensen blev svårare ju närmare höstterminen kom. Hela min sommar gick åt till det här, säger Oscar Alfageme.
När det var bara en vecka kvar till skolstart åkte han tillsammans med sina föräldrar till Göteborg eftersom de trodde att det var lättare att hitta någonting på plats. Oscar Alfageme fortsatte uppdatera alla hemsidor med lägenhetsannonser och till slut var han så desperat att han ställde sig utanför uteställen och matbutiker och frågade främlingar om de kunde hjälpa honom att hitta någonstans att bo.
– Alla bara skrattade och skakade på huvudet åt hela situationen, säger han.
Långa köer till träffar
Förra veckan skrev ETC Göteborg om att det kommit fler internationella studenter än vad Boplats räknat med och att flera hundra saknade bostad. De ordnade två träffar för att matcha ihop studenter med potentiella uthyrare och Oscar Alfageme gick på en av dem.
– Det var långa köer för att komma in i lokalen och därinne var det knökfullt. Problemet var att det nästan inte fanns några uthyrare utan bara studenter och de få som ville hyra ut rum ville oftast ha tjejer, säger Oscar Alfageme.
Stängs ute
Ett annan försvårande omständighet är att många personer som hyr ut rum och lägenheter skriver att de inte kan tänka sig att hyra ut till utländska studenter. Pernilla Högfors, bostadskoordinator på Boplats och hjälper internationella studenter, tycker det är synd att vissa uthyrare stänger ute målgruppen.
– Det är upp till var och en att välja vem man vill hyra ut sin bostad till men jag träffar många utbytesstudenter och det är en fantastisk målgrupp, säger hon.
Kortsiktiga lösningar
Enligt henne har situationen lättat lite sedan förra veckan då hon mötte många desperata studenter. Nu har de flesta tak över huvudet men mångas lösningar är kortsiktiga så de kommer behöva flytta snart igen.
– Jag uppskattar att ett 50-tal internationella studenter fortfarande har en jobbig bostadssituation, säger hon.
Pernilla Högfors har hört om många som besvarat hundratals annonser utan att få svar. Hon försöker förklara för dem att bostadssituationen är svår även för personer som bott här hela livet.
– Många tar det personligt och tänker att ingen vill ha dem. Då är det skönt att höra att det är tufft för alla, säger hon.
När Oscar Alfageme letat boende på plats i en vecka utan framgång var han nära att ge upp. Han hade inte råd att bo längre i den lägenhet han hyrde per dygn och började kolla flygbiljetter hem. Men att återvända hem hade inte känts roligt.
– Man lägger otroligt mycket tid och energi på att söka ett utbytesprogram och alla ansträngningar hade varit förgäves om jag hade behövt återvända till mitt hemuniversitet innan terminen startat, säger han.
Ledigt rum
I tisdags kom en vändning när han under en lektion fick ett meddelande från universitetets bostadskoordinator om att det dykt upp ett ledigt studentrum i Studiegången.
Han trodde knappt det var sant och åkte genast dit för att skriva kontrakt och få nycklarna. Men när Oscar Alfageme låste upp dörren till sitt eftertraktade boende var det ändå inte som han tänkt sig. Lägenheten såg inte ut som på bilderna och han skulle dela den med tre andra studenter varav två bodde i pentryt.
Han är glad över att ha tak över huvudet men hoppas fortfarande på att hitta ett eget rum via en privatperson.
– Jag visste att det skulle vara svårt att hitta en bostad men inte såhär problematiskt. Universitetet borde inte ta in så många internationella studenter om de inte har någonstans att bo men jag är väldigt tacksam över all hjälp jag fått när jag letat bostad, säger han.