– Vi åkte båt runt det som kallas dödens kust en otroligt vacker och solig dag. Man frågar sig om det är rätt att njuta av solen när bildäck och flytvästar flyter runt i vattnet runt omkring oss, säger Camilla Hansén, som är ny miljöpartistisk riksdagsledamot ifrån länet.
Hon hade bara vikarierat som riksdagsledamot i några veckor när hon fick följa med fem andra miljöpartistiska riksdagsledamöter till den grekiska ön Samos. Syftet med resan var att åka till EU:s yttre gräns för att se hur flyktingsituationen ser ut just nu och hur civilsamhällets arbete fungerar i området. Gula båtarna, som bemannas av Svenska sjöräddningssällskapet och som nästan varje natt räddar människor längs kusten, var värd för resan. Den första morgonen fick Camilla Hansén och hennes partikamrater se resterna efter en räddningsinsats i havet. Bildäck, som hade fungerat som någon form av flythjälpmedel guppar på den krusiga havsytan. Under natten hade den italienska sjöräddningen plockat upp 78 personer ur havet just här.
– Att se det här är som att få ett slag i magen. Ju mer vi fick veta under resan desto mer förstår man hur hemsk situationen är. Färjan från Turkiet kostar bara 20 euro, men den får flyktingarna inte åka med, i stället får de ge sig ut på riskabla resor där de kan mista livet och det kostar mångdubbelt mer. Men de är desperata. Just nu är det många små barn, mammor och gravida kvinnor som kommer, säger hon.
”Hot spots”
Samos är en av fem grekiska öar nära Turkiet där EU har flyktingläger, så kallade ”hot spots”. I lägren registreras flyktingarna och de får mat och en hälsokontroll. Camilla Hansén berättar att lokala myndigheter, volontärer och hjälporganisationer har svårt att ge all den hjälp som behövs. Grekiska kvinnor tar även av sin egen mat och lagar till den hemma i sina egna kök för att flyktingar ska få äta sig mätta.
– En kvinna som är medborgarombudsman på ön sade stolt till oss ”Vi är greker, vi tar hand om folk, vi öbor räddar folk i sjönöd. Nu måste ni andra också förstå hur det är”, berättar Camilla Hansén.
Orkade le för första gången på länge
Vanliga medborgare på ön får lasta döda kroppar, rensa stränder från båtar och lyssna på historier från överlevande som ger dem mardrömmar och posttraumatisk stress. Men mitt i all förtvivlan pågår fantastiska räddningsinsatser och volontärer ger människor nytt hopp.
– Det stod musiker i en olivlund utanför EU:s flyktingläger och sjöng. De fick barnen att leka igen och föräldrarna orkade le för första gången på länge, säger Camilla Hansén. Samtidigt har Miljöpartiet medverkat till att göra det svårare för flyktingarna på Samos att komma till Sverige och söka asyl. Fler tvingas till de farliga resorna över Medelhavet.
– De är de svåraste besluten som vi någonsin har ställts inför. I det läget hade det varit enklare att sitta i opposition än i regeringen. Men jag har fullt förtroende för att språkrören har gjort allt de kan i förhandlingarna, och tyvärr är det inte möjligt att driva den politik vi vill eftersom vi inte får med oss tillräckligt många i riksdagen. Vi försöker hela tiden pressa på i rätt riktning, och vi lägger stor vikt vid att det här handlar om en tillfällig lagstiftning. Men det är tre steg tillbaka och ett halvt steg fram, säger Camilla Hansén.
”Nu känns det mer i magen”
Resan till Samos var en del av Miljöpartiets utredning om hur man kan skapa lagliga vägar in i EU för att de farliga resorna över Medelhavet ska upphöra. I helgen ska Miljöpartiet ha en dialogkonferens där de tar ett helhetsgrepp om migrationspolitiken.
– Vi ska samla alla goda exempel och se vad som kan bli regeringsförslag. Vi måste få fler att tycka som vi och då måste vi visa fler konkreta förslag hur vi kan lösa mottagandet på ett bra sätt, säger hon.
Resan har egentligen inte förändrat Camilla Hanséns åsikter i migrationsfrågan, men nu är kunskapen förankrad ända in i kroppen.
– Nu känns det mer i magen. Jag hoppas att det märks när jag berättar om det här för andra. För vi måste få med oss fler som vill öppna gränserna igen, säger Camilla Hansén.