– Tidigare kostade elen 40 000 om året. Det här är en halvering av vår största driftskostnad, säger Bo Johansson, ordförande i föreningen.
Det kanske inte låter som stora pengar. Men en besparing på drygt 20 000 om året betyder mycket för föreningen SMÅ IF. Pengarna kan användas till mycket annat. Traktorn som ska klippa de stora fotbollsplanerna vill inte riktigt starta. På gräsplanen där isbanan tidigare fanns vill föreningen bygga ett utegym för spontanidrottare, och ett nytt motionsspår planeras.
– Men främst ska vi satsa på alla barn och ungdomar. Kanske har vi råd att åka på någon mer turnering nu eller subventionera några träningskläder. Det finns många saker som våra 700 medlemmar skulle ha nytta av, säger han.
Bidragen var avgörande
Själva investeringen som föreningen har gjort kommer nästan att vara avbetald nu efter ett år. För att finansiera anläggningen bidrog föreningen med 25 000 kronor. Resten av pengarna kom från andra bidragsgivare. Örebro kommun gav 100 000, En kommersiell aktör som har en fotbollsfond bidrog med 30 000 och genom Idrottslyftet på Örebro läns idrottsförbund fick föreningen 150 000 kronor.
– Bidragen var avgörande för att det skulle bli av. Totalt kostade anläggningen 300 000 och det hade vi inte haft råd med själva. Men 25 000 kunde vi klara och nu har vi en anläggning som kan ticka på och ge oss el i 40 år, säger han.
Bo Johansson hoppas nu att fler föreningar ska upptäcka hur de kan minska sina kostnader genom att installera solceller på sina anläggningar. Och han är inte ensam om den förhoppningen. I länet har flera olika aktörer verkat för fler klimatsmarta föreningar. Bland annat Regionförbundet som tidigare drev ett projekt där man stöttade energismarta föreningar. Och på Örebro läns idrottsförbund finns pengar att söka för den som vill ställa om.
– Genom Idrottslyftet delar vi ut två miljoner kronor varje år till att förbättra föreningars aktivitetsytor, berättar Sven Göran Gustafson på Örebro läns idrottsförbund.
”Fler skulle satsa”
Pengarna går bland annat till att anpassa lokaler för att öka tillgängligheten till anläggningar och idrottsmiljöer. Men det finns också möjlighet att söka pengar för att klimatanpassa anläggningen.
– Vi är väldigt angelägna om att stötta sådana insatser. Vi vill skapa en medvetenhet inom energifrågan och bidra till att göra något för klimatet. Idrotten har en stor målgrupp och därför kan våra insatser vara viktiga för att ändra attityder, säger Sven Göran Gustafson.
Och visst kan en förenings insats påverka sin omvärld. I Stora Mellösa har nu även kyrkan några hundra meter bort satsat på solceller på en av sina fastigheter.
– Ja, jag är engagerad i kyrkan också, och där har vi satsat på en ännu större anläggning, så där kommer vi att spara 150 000 kronor per år, säger Bo Johansson.
Om hela Stora Mellösa kommer att fyllas av solceller framöver får framtiden utvisa, men Bo Johansson hoppas i alla fall att många ska inspireras.
– Jag tycker att fler idrottsklubbar skulle satsa på solceller. Det gick ju för oss, säger han.