BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Föreningens ordförande, Staffan Backman, tar emot på innergården av föreningens hus i Linnéstaden. Staffan var initiativtagare till att göra om hyreslägenheterna till bostadsrättsföreningen redan 1996 och har varit ordförande sedan dess.
– Ja, det var min idé att driva igenom att vi skulle köpa loss, så som straff fick jag bli ordförande, skrattar han.
Hoppas kunna inspirera
På Anno 1905 finns redan sopsortering i alla fraktioner, all upplysning kommer från led-lampor och på taket snurrar lågenergifläktar, så miljömedvetenheten har funnits med länge.
– Och så har vi balanserat centralvärmen så den distribuerar jämnt och fått diplom för vår kompost. Miljötänket är gemensamt i föreningen men jag är väl den som klagar om den delen inte finns med. Men det är ju ändå vanligt sunt förnuft, säger Staffan.
Han är inte helt säker på den inbördes ordningen, men berättar att föreningens ledord är ”tryggt, säkert, fungerande och miljövänligt”.
– Vi sätter en budget varje år som ska vara bättre än den innan på alla plan.
Nu blir de, enligt de uppgifter de själva har fått fram, första flerbostadshus i centrala Göteborg med egen solpanel.
– Enligt kundrådgivningen vi har varit i kontakt med så är det så. Det ska finnas något museum som har paneler också. Vi hoppas att vi kan inspirera fler att följa efter.
”Vi står i kö”
Men det var lite bökigt att komma igång säger Staffan. Det hela började med att han hittade en ”solkarta” på Göteborgs energi som visade solenergipotentialen för var i staden man befann sig.
– Det var väldigt rött här, vilket betyder goda möjligheter.
Föreningen har ansökt om statligt stöd för installation av solceller, ett bidrag avsatt av regeringen. Stödet söks via länsstyrelsen som i sin tur får pengar från Energimyndigheten.
– Vi har skickat in och fått bekräftat att vi står i kö. De har slut på potten i år, men vi ligger bra till för att få bidraget i början av nästa år. Det kan bli upp till 30 procent av kostnaderna.
Köper el på vinter, säljer på sommaren
De sammanlagda kostnaderna för att få solcellerna installerade blev 625 000 för Anno 1905. De kommer att generera kring 45 000 kilowattimmar av den totala årsförbrukningen på 62 000.
– Det blir så att vi köper el på vintern och säljer tillbaka el på sommaren. Men alla lägenheterna kommer att fortsätta ha egna elavtal i de egna lägenheterna.
Betalat av efter några år
I stället blir det all den gemensamma fastighetselen som solcellerna går till. Hiss, ventilation, tvättstuga, allmänbelysning, markvärme med mera.
– När vi väl har fått statsunderstödet och beräknat på stigande elpriser så har vi troligen betalat av hela anläggningen på sju, åtta år.
Och då solpanelerna har 25 års garanti räknar Staffan Backman och resten av föreningen med att den sedan ska bli inkomstbringande.
Regeringen har gett Energimyndigheten i uppdrag att ta fram ett förslag till strategi för ökad användning av solel. Insatserna ska underlätta en utbyggnad av solel på både kort och lång sikt. Strategin ska också innehålla en analys över solelens bidrag till att Sverige på sikt ska ha 100 procent förnybar energi.