BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Så plötsligt händer det, i North Dakota, säger Sofia Jannok.
När hon fick veta att en 170 mil lång oljeledning skulle dras rakt genom ursprungsfolket siouxernas mark vid Standing Rock-reservatet tvekade hon inte en sekund. Hon åkte dit, tillsammans med sina samiska systrar Sara Marielle Gaup Beaska och Inger Biret Kvernmo Gaup, till vad som beskrivits som den största ursprungsfolksprotesten på 100 år i USA.
– Jag tänkte att nu gäller det att vi urfolk står upp för varandra. Vi åkte dit för att försöka bidra till att få världens ögon på vad som händer där, för det som startar nu är en världsrörelse, säger Sofia Jannok.
Seglivat motstånd
Sedan i höstas har tusentals demonstranter campat nära floden Missouri för att bekämpa den kontroversiella oljeledning som dras från North Dakota, genom South Dakota och Iowa till Illinois, och som ska transportera omkring en halv miljon fat olja om dagen. Siouxerna vid Standing Rock menar att oljeledningen hotar deras dricksvatten och heliga platser. Minsta oljeläcka skulle påverka vattentillgången för miljoner människor, menar man.
– Det är en katastrof som står för dörren. Man vet hur farligt oljespill kan vara för dricksvattnet, säger Sofia Jannok.
Hon beskriver en stark känsla av gemenskap med andra ursprungsfolk i lägret.
– Det är samma kamp här som där. De slåss mot samma problem som vi hemma i Sápmi, säger hon.
När den samiska delegationen anlände stod hundratals tält och tipis uppställda, det var mörkt och alla hade samlats vid en stor lägereld. I vinden vajade urfolksflaggor från världens alla hörn.
– Vi jojkade för dem och sedan kom alla fram en och en och tog oss i hand och tackade oss för att vi kommit. Det var en otroligt mäktig känsla, berättar hon.
Upptrappad konflikt
Efter månader av aktivt motstånd på de vindpinade slätterna vid Standing Rock har kampen inte avtagit. Tvärtom, allt fler sluter upp för att visa sitt stöd.
Samtidigt fortskrider företagen bakom Dakota Access pipeline med sina planer. De valde dagen för det amerikanska presidentvalet för att meddela att slutfasen för det kontroversiella byggprojektet inleds om två veckor, vilket markerar en kraftig upptrappning mot ursprungsfolken. Detta besked kom trots en begäran från den amerikanska regeringen att ompröva tillståndet för oljeledningen.
Sofia Jannok är tydlig med att lägret är mycket fredligt. Vapen, alkohol, våld och droger är strängt förbjudet. Hon är djupt kritisk till den bild som målats upp i amerikanska medier.
– Där framställs vi som våldsamma, trots att det är polisen som är de som är beväpnade.
Polisen har ofta gått till hårt angrepp mot demonstranterna, med stora tanks, pepparspray, tårgas, ljudkanoner, gummikulor och bitande hundar. Hundratals personer har blivit gripna, de flesta för olaga intrång.
– Folk arresteras för intrång i sitt eget hem. Det är inte klokt, säger Sofia Jannok.
Men motståndet måste fortsätta, säger hon. För urfolkens kamp i North Dakota är inte bara en kamp för egna rättigheter – utan för hela mänskligheten.
– Det handlar om att försvara jordens resurser och klimatet. Alla behöver rent vatten, inte bara urfolken, utan även de poliser som står där och slår ner de här människorna.