I början av september meddelade Migrationsverket att alla syrier kommer att få permanent uppehållstillstånd i Sverige på grund av den allt värre situationen i hemlandet. De 8 000 syrier som har tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige får stanna i landet permanent, och får rätt att ta hit sina familjer.
Migrationsverket har ännu inte gjort någon prognos för hur många som kommer att ansöka om uppehållstillstånd efter beslutet. Men många av dem antas hamna i Södertälje som har en stor assyrisk/syriansk befolkning.
– Beslutet var glädjande, många splittrade familjer kommer att kunna återförenas, säger Gabriel Bozyel, vice ordförande för Syrianska Riksförbundet.
Samtidigt tycker han inte att Södertälje klarar att ta emot fler i nuläget.
– Vi ska ta emot flyktingar, men de måste kunna få en bra start. Det är även många från Syrien här som tycker att det är problematiskt med tanke på de problem med arbetslöshet och trångboddhet som finns.
Boel Godner (S), kommunalråd i Södertälje, säger att hon är positiv till Migrationsverkets beslut.
– Men det kommer att innebära att det kommer fler, både anhöriga och flyktingar. Sedan förra sommaren har en av tio flyktingar från Syrien kommit till Södertälje. Fler kommuner måste ta sitt ansvar.
Får högre ersättning
Regeringen har nyligen beslutat att de kommuner som tar emot fler flyktingar ska få högre ersättning än de som tar emot få.
– Det är jättebra, säger Boel Godner.
– Jag är väldigt glad att även en S-styrd kommun kan få gehör hos regeringen. Men vi behöver oerhört mycket mer pengar.
Lagen om eget boende, EBO, innebär att asylsökande i Sverige tillåts ordna eget boende i stället för att direkt hänvisas till en flyktingförläggning. Konsekvensen har blivit att många asylsökande bosätter sig nära släktingar och andra landsmän. I Södertäljes fall har det lett till stora problem med bostadsbrist, trångboddhet och hög andel av befolkningen som lever på försörjningsstöd.
– De kommuner som inte tar emot några flyktingar skyller på att det saknas bostäder. Men det finns det inte här heller, säger Boel Godner.
Hon har uttryckt önskemål om att Södertälje ska undantas från EBO för att klara situationen. Men migrationsminister Tobias Billström har varit tydlig med att det inte kommer bli aktuellt med någon lagstiftning för att få flyktingar att välja en annan ort.
Däremot ska människor uppmuntras att frivilligt välja andra orter än Södertälje. Metin Hawsho (FP), kommunfullmäktigeledamot i Södertälje, är inne på samma linje.
– Chansen att lyckas att få en bostad och ett jobb blir större om man tar sig till andra kommuner, säger han.
Vill starta projekt
Syrianska riksförbundet har erbjudit regeringen hjälp med att informera flyktingar om fördelarna med att flytta till andra kommuner via syrianska tv-kanaler, kyrkor, och kontakter i Syrien.
– Det finns föreningar och kyrkor i många andra kommuner. Jag vill gärna se att vi startar ett projekt tillsammans med regeringen kring detta, men hittills har vi inte fått något gehör. Vi skulle behöva någon som arbetar heltid med det här, säger Gabriel Bozyel.