De senaste åren har Södersjukhuset sett en ökning av andelen transpersoner som söker vård hos dem, berättar Magnus Karlsson som är enhetschef för Enheten för sexuell hälsa, där den nya mottagningen på Södersjukhuset ska ingå.
– Vi har uppmärksammat att transpersoner i högre utsträckning riskerar sexuell och psykosocial ohälsa, samtidigt som vården till unga transpersoner är eftersatt i samhället. Förhoppningen är att HBTQ-Ung ska ligga i framkant när det kommer till att främja den här gruppens behov.
Öppnar i september
Att unga transpersoner mår sämre än andra bekräftas av en undersökning om hbtq-personers hälsosituation som Ungdomsstyrelsen släppte 2010. Då uppgav varannan transperson i åldrarna 16–29 att de någon gång har övervägt att ta livet av sig. Undersökningen visade också att många unga hbtq-personer har upplevt att de har blivit diskriminerade när de har sökt sig till vården och socialtjänsten.
Att unga hbtq-personer har lågt förtroende för samhällets institutioner kan leda till att de undviker att uppsöka hjälp, säger RFSL Ungdoms förbundsordförande Gisela Janis.
– Därför är det fantastiskt att det öppnar en mottagning som riktar sig särskilt till den här gruppen. Förhoppningsvis tar fler städer efter.
Södersjukhusets nya mottagning öppnar i september och kommer att bemannas av ett vårdteam som består av hbtq-kompetenta läkare, barnmorskor och kuratorer.
– Vi vill att tröskeln ska vara låg för unga personer som söker sig hit. Jag tror att många kommer att känna att det är tryggare att uppsöka en mottagning som har rubriksatt sig som hbtq-inriktad, säger Magnus Karlsson.
Hur kommer det sig att den vanliga vården inte kan uppfylla den här gruppens behov?
– Målsättningen är ju förstås att det inte ska behövas speciella mottagningar för hbtq-personer, men man lever i en utopi om man tror att vi har nått dit. För många unga är osäkerheten och rädslan fortfarande stor och då behövs en plats dit de kan komma och känna sig trygga och säkra på att få vård som är anpassad efter deras förutsättningar.
Magnus Karlsson vet inte om det finns några planer på fler mottagningar men tror inte att det är en fråga som vården kommer att driva självmant, utan politisk inblandning. Han får medhåll av RFSL Ungdoms förbundsordförande Gisela Janis.
– Politikerna måste ta ett hårdare grepp om den här frågan och börja med att erkänna att hälsosituationen för hbtq-personer är allvarlig. Det gör man inte i dag, säger hon.