Genom högre sjuklighet, lägre livskvalitet och tidig död kostar fetma staten mycket pengar, berättar Claude Marcus.
– Fetma kostar det svenska samhället 35 miljarder kronor varje år redan nu och andelen människor över 40 som lider av fetma kommer att öka under de närmaste åren.
Marcus menar att en ny skatt är ett bra sätt att komma åt det som gör att det blir så lätt att äta onyttigt. Någonting som kan behövas i Sverige – svenskar äter 17 kilo godis om året. Det är det högsta snittet i världen, nästan dubbelt så högt som EU-genomsnittet.
– Det vi har sett under de senaste åren är att det som är nyttigt har blivit dyrare och det som är onyttigt har blivit billigare. Nu sänks tullarna på industriproducerat socker gjort av majsstärkelse, så socker blir ännu billigare.
Bröd skulle bli dyrare
Han menar att det bästa skulle vara om en sockerskatt infördes samtidigt som momsen på frukt och grönsaker försvann.
– Det skulle bli lite av en hävarmseffekt – på så sätt blir valet mellan ett par apelsiner och en flaska läsk mycket enklare.
Men skatten skulle påverka mer än många instinktivt tror – det är inte bara läsk och godis som skulle bli dyrare. Till exempel skulle bröd med mycket tillsatt socker påverkas, liksom frukostflingor, yoghurt, vitaminläskedrycker, glass, konditorivaror med mera. Claude Marcus tror att en skatt skulle göra mycket.
– Jag tror att det skulle bli en dubbel effekt. Dels skulle priset göra nyttigare saker mer tillgängliga än onyttiga och dels så skulle det visa att samhället politiskt kan reagera aktivt istället för att bara komma med goda råd.
Hittills menar Claude Marcus att ingen har vågat gå fullt ut och fatta beslut om onyttig mat, utan att fokus har legat på att bekämpa det med kampanjer och att upplysa om onyttigheter.
– Men det innebär att man måste kämpa både mot behaget, för det är gott med socker, och mot de enorma reklampengar som spenderas av företagen som producerar de här produkterna.
Då borde det vara attraktivt att göra någonting åt problemet som inte kostar samhället någonting, tycker Marcus.
– Dessutom skulle det vara mycket mer effektivt.
Även mat som är onyttig utan att vara sockrig kan tänkas beskattas, säger Claude Marcus.
– Det kan göras även på fettrika saker. Många länder har skatter på både fett och socker även om det tekniskt är enklare att beskatta tillsatt socker.
Han tycker inte att det finns ett direkt föredöme bland länderna som har infört sockerskatt, men påpekar att det finns i Frankrike, Finland, flera stater i USA och flera asiatiska länder.
– I Ungern beskattar de både fett och socker. Det har framförts som tekniskt svårt, men här i Sverige är vi bra på liknande skatter.
”Inte råd att inte göra någonting”
Marcus tycker att socker- eller fettskatter skulle vara enkla att införa.
– De är småskatter jämfört med skatter på andra varor som vi vill motarbeta, som tobak, alkohol och bensin.
Enligt Claude Marcus är fetma ett av våra största folkhälsoproblem – just därför är frågan väldigt viktig.
– Jag tror att insikten ökar, vi har inte råd att inte göra någonting.