En fast anställd socionom kostar kommunen ungefär 200 kronor i timmen plus sociala avgifter. En inhyrd konsult har en timavgift som ligger mellan 650 och 1 000 kronor. Pengar som annars skulle kunna gå till att prova olika typer av stödjande behandlingar så att ett tvångsomhändertagande kanske inte ens behöver göras, enligt Kristina Folkesson från fackförbundet Vision.
– Vi vet också hur viktigt det är med kontinuitet för att barnet och familjen ska känna förtroende. Problemet med konsultjobben är att de till sin konstruktion bygger på själva motsatsen till kontinuitet, nämligen tillfälliga inhopp.
Tecken på dåliga arbetsvillkor
Att konsultföretagen lyckas rekrytera personal skulle kunna tyda på att det inte råder brist på socialsekreterare, utan att de har något som den kommunala socialtjänsten saknar: bra arbetsvillkor.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Den negativa utvecklingen inom den kommunala socialtjänsten tycks dock inte vara nattsvart i hela landet. Till Åmål ringer socialsekreterare självmant och frågar om det finns några lediga tjänster. Också i Nyköping har man kunnat vända trenden. Det är förvisso svårt att hitta ny personal, men sjukskrivningarna är i princip obefintliga och man har även lyckats bromsa den höga personalomsättning som råder i resten av landet. Enligt den nationella samordnaren Cecilia Grefve beror dessa kommuners framgång främst på att man har lyckats utveckla ett välfungerande samarbete mellan socialtjänst, skola, sjukvård och psykiatri.
– Vi har också jobbat mycket med teamkänslan. Ett tillåtande klimat. Man är inte ensam utan rådfrågar varandra och kan på så vis känna sig säker i det man gör. Det ger en yrkesstolthet och arbetsglädje, säger Marianne Franzén som är en av två chefer för Barn- och ungdomsenheten i Nyköping.
Fastanställer direkt
Det låter som en utopi. Teamkänsla. En miljö där de mindre erfarna kan lära och få stöd av de som har några år på nacken. Det är Socialstyrelsens målbild och vad samtliga socialtjänster runt om i landet desperat försöker uppnå – utan att lyckas. Vad är då hemligheten?
Dalia Eid, ombud för fackförbundet Vision i Nyköping, säger att den positiva utvecklingen till stor del handlar om att man med hjälp av ett stort stöd från kommunen lyckats effektivisera arbetet. Och när enhetschef Marianne Franzén beskriver Nyköpings anställningsvillkor visar det sig att det kanske finns en faktor till.
– Vi fastanställer alltid ny personal direkt. Emellanåt överanställer vi också, för att belastningen inte ska bli för koncentrerad. Vi har sett att det faktiskt inte blir dyrare att göra så här än att hyra in tillfälliga konsulter.