Den kommunala avgiften för omvårdnad på 250 kronor i månaden är en tuff ekonomisk börda för en grupp som redan har det knapert. Varför ska till exempel Anna i vårt reportage betala extra för att få hjälp med att ta medicinen av personalen i boendet när hon redan betalar en så hög hyra?
– Det vi tar betalt för är sjukvårdsinsats i hemmet för vuxna från 20 år, det kan vara att få medicin, sprutor, få ett sår omlagt eller hjälp med sjukgymnastik. Det kostar högst 250 kronor per månad oavsett hur många gånger man får hjälp under månaden. Avgiften räknas fram utifrån brukarens inkomst. Har de en väldigt liten inkomst kan avgiften bli mindre, till och med 0, säger Malin Larsson.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Hon påpekar att det också är viktigt att man inte blandar ihop hälso- och sjukvårdsinsatser med egenvården som är kostnadsfri.
– Om en läkare eller sjuksköterska har bedömt att du själv, eller med hjälp av någon, kan ansvara för och utföra sjukvårdsåtgärden då kallas det för ”egenvård” och kostar inget. De personer som själva kan ta sig till sin hälsocentral för att få den hälso- och sjukvårdinsats man har behov av betalar som vanligt för sitt besök där.
Den här gruppen funktionshindrade har små eller inga möjligheter att sänka sina kostnader. De kan till exempel inte välja ett billigare boende utan är hänvisade till kommunens gruppboenden eller servicelägenheter. Vissa kommuner, bland annat Täby, har infört ett kommunalt bostadstillägg, efter påtryckningar från FUB. Varför inte Sundsvall?
– Vi har inget kommunalt bostadstillägg i Sundsvall. Människor oavsett ålder eller funktionshinder som har låg inkomst och hög hyra kan och bör söka bostadsbidrag.
Anhöriga som ETC har pratat med menar att kommunen försöker att öka sina intäkter genom hyror och avgifter för den här gruppen. De tycker inte att man kan jämställa utvecklingsstörda med pensionärer på äldreboende som kommunen gör och ha samma avgifter. ”Vi får vara fattiga hela livet medan ett äldreboende kanske du är på i ett antal år i slutet av livet med lite sämre ekonomi”, menar de. Din kommentar?
– Vi jämställer inte utvecklingsstörda med pensionärer på äldreboenden. Vi har äldre som har LSS och yngre som har hemtjänst och som bor på våra särskilda boenden. Det som är viktigt för oss är att vi behandlar alla lika, oavsett ålder eller funktionsnedsättning. Tar vi ut en avgift så gör vi det för alla och tar vi ingen avgift så gör vi inte det av någon. Gör vi skillnad så håller det inte heller rättsligt. Hyran för bostaden och den insats man har rätt till hör inte ihop, utan hyran är bara kopplad till bostaden, säger Malin Larsson.