Koranbränningar och statsministerns uttalande om ”somalitowns”. Det fick Socialdemokraterna att blöda i flera förorter – och gav bränsle åt partiet Nyans, enligt lokala politiker.
– De trycker på folks svagaste knappar, säger Esme Güler (S) om Nyans.
Ett succéval. Socialdemokrater i Sveriges storstäder jublar över partiets framryckningar, också djupt inne i moderata bastioner som Östermalm i Stockholm.
De väderbitna socialdemokratiska valaffischer som hänger kvar i regnet på Rinkeby torg på Järvafältet i nordvästra Stockholm för dock inte tankarna till succé. Och det blev det inte heller – inte här.
I valdistriktet Rinkeby C tappade Socialdemokraterna nästan 35 procentenheter. Vänsterpartiet ökade med knappt 15, men det allra största tappet ser ut att ha gått till det nystartade partiet Nyans. Posten övriga partier, som räknas först i den slutgiltiga rösträkningen, har fått 22,2 procent. Allt tyder på att Nyans valsedlar utgör den stora merparten i den högen.
Vid en närbutik en bit från torget står Yacob Antoan. Han beklagar att många lagt sin röst på Nyans. Han ser det som ett uttryck för ett samhälle som gått i fel riktning.
– För 25 år sedan var Sverige det bästa landet på jorden. Det fanns bostäder, men inte tjuvar, säger Yacob Antoan.
Segregationen har tilltagit, konstaterar han. Inte många som bor här har föräldrar födda i Sverige. Rinkeby och rinkebyborna är i allt för liten utsträckning en del av det övriga samhället, menar han.
– Jag kan gå till vårdcentralen och överallt, utan att prata svenska.
”Socialtjänsten har tagit barn”
I det program Nyans gått till val på finns krav som återfinns hos andra partier, som billiga hyresrätter och skärpta straff för vapenbrott och narkotikahandel. Mer anmärkningsvärt är budskap som ”stoppa LVU-missbruket” som bygger på påståenden om att socialtjänsten omhändertar muslimers barn på oskäliga grunder.
Suher Abdulla stannar till vid närbutiken. Hon tror att just budskapet om ”LVU-missbruket” fått många att lyssna till Nyans.
– Magdalena Andersson har inte brytt sig om de här människorna som har barn som blivit tagna av socialtjänsten. Många pratar om det, jag tror att det är på grund av det man röstat på Nyans, säger Suher Abdulla.
Att det är en uppfattning som fått fäste hos många, tror också den socialdemokratiska kommunpolitikern Esme Güler, som bor i grannförorten Husby där Nyans också ser ut att samlat många röster.
– Det är ju inte sant, men folk vill gärna tro på det, säger hon.
Bränningar bränsle för Nyans
Nyans utnyttjar människors misstro mot samhället och göder den, anser Esme Güler.
– De trycker på folks svagaste knappar och säger ”ni är offer, men vi ska rädda er”. Det är nästan samma retorik som SD, säger hon.
Expos researcher Jonathan Leman uppmärksammade på Twitter att Kent Ekeroth och Simon Kristoffersson på SD-ägda tidningen Samhällsnytt firade på valnatten med ett Instagraminlägg om att ”Korankravallerna gjorde sitt jobb”, med syftning på de upplopp som uppstod i påskas när när högerextremisten Rasmus Paludan åkte runt och brände koraner. Samhällsnytt hårdbevakade Paludans turné.
Esme Güler menar att det också gav partiet Nyans extra bränsle.
– Man kunde säga: ”titta, Socialdemokraterna tillåter att man bränner Koranen”. I vissa grupper är demokrati och yttrandefrihet inte självklarheter, säger hon.
I några kommuner, däribland Botkyrka, ser Nyans ut att kunna knipa mandat i kommunfullmäktige. En plats i riksdagen är däremot långt borta.
Men Socialdemokraternas förlorade röster i områden där Nyans gått starkt kan ändå ha varit en av faktorerna som avgjort ett extremt jämt riksdagsval. I flera av dessa områden – varav åtskilliga normalt hör till S allra starkaste valdistrikt – har dessutom valdeltagandet sjunkit.
Så varför har Socialdemokraterna misslyckats på Järvafältet och i flera andra områden där andelen utlandsfödda är hög och inkomst- och utbildningsnivån är låg? I tisdagens Dagens ETC sa socialdemokraten Karin Wanngård, som nu ser ut att ta över som finansborgarråd, att väljarförlusterna måste analyseras och att man kanske inte nått ut med sin kampanjorganisation överallt.
Lokala socialdemokrater ger en annan bild.
– Vi har gjort en fantastisk valrörelse här. Vi har knackat nästan alla dörrar två gånger, säger Elvir Kazinic (S), vice ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd.
Vänt lojala väljare ryggen
Esme Güler har inte kunnat delta i valrörelsen på grund av sjukdom, men hyllar de partikamrater som hon sett slita ”fjorton timmar om dagen”. Men hon kan inte heller sätta fingret på något i budskapet som skulle ha varit annorlunda.
Det gör däremot Aysha Jones, vänsterpartistisk riksdagskandidat i grannförorten Tensta. Hon är inte nådig när hon beskriver det svek hon menar att Socialdemokraterna gjort sig skyldig till gentemot väljare som fram till nu varit dem trogna i varje val, oavsett brister i välfärden och skenande ojämlikhet.
– S var det parti många omfamnades av när de kom till Sverige. Man minns Olof Palme som alla människors kämpe och har levt kvar i den tiden. Nu börjar många inse vad S egentligen gjort de senaste 30 åren, säger Aysha Jones.
Nu har den nya generationen vuxit upp och får då käftsmällar av S nya retorik.
Nu har S anammat en hård retorik mot förorten som ställer människor mot människor, anser hon. Därmed vänds de lojala väljarna ryggen, enligt Aysha Jones.
– De har gett så mycket till samhället, de har tagit jobben ingen vill ha med löner som knappt ger någon pension. De har tänkt att nästa generation kommer få det bättre. Nu har den nya generationen vuxit upp och får då käftsmällar av S nya retorik, säger hon.
Statsminister Magdalena Anderssons uttalande om att Sverige inte ska ha ”somalitowns” är ett uppenbart exempel, enligt Aysha Jones.
– En folkgrupp som redan är väldigt utsatt, utsätts igen av det högsta hönset. Det skickar en signal neråt, säger Aysha Jones.
Esme Güler menar att det var hur uttalandet tolkades som var problemet, snarare än innehållet. Åsikten att bostadsområden inte bör domineras av en enda folkgrupp är inte i sig kontroversiell.
– När jag pratar med folk vill de ha blandat boende. De vill ha etniska svenskar som grannar, de vill lära känna dem, lära sig svenska från dem, jag lovar dig, säger Esme Güler.
Själv hade hon uttryckt sig på ett annat sätt än statsministern.
– Jag hade sagt att jag vill ha det mer blandat, ett Järva och ett Sverige som håller ihop och där man kan flytta mellan statsdelarna.
Dagens ETC har sökt Nyans partiledare Mikail Yüksel.