– I höstas hejdade vi en ny stor valförlust genom att gå till val som socialdemokrater och inte som en del av det rödgröna samarbetet, säger hon.
Trots att Socialdemokraterna i Göteborg 2018 fick sitt sämsta valresultat någonsin, beskriver Ann-Sofie Hermansson, kommunalråd och gruppledare för S, kommunvalet som en framgång.
Hon jämför med resultaten från valen 2010 och 2014, då Socialdemokraterna förlorade ännu mer - sju procentenheter istället för de två procentenheter som partiet senast backade med. – Jag tror man måste se valresultatet i ett längre perspektiv. Tack vare att vi hittade tillbaka till vår socialdemokratiska identitet och en reformistisk politisk agenda lyckades vi under valrörelsen hejda ett ännu större tapp, säger Ann-Sofie Hermansson.
Inför framtiden tror hon det är avgörande hur partiet presenterar sin politik för ett jämlikt samhälle.
– Vi måste lägga krutet på att nå ut med våra klassiska socialdemokratiska idéer. Jag tror inte man ska anpassa politiken efter olika grupper i väljarkåren.
Sedan årsskiftet har Socialdemokraterna inga presidieposter i lokala styrelser och nämnder, men Ann-Sofie Hermansson ser ändå fördelar för S i den nya oppositionsrollen.
– Positionen innebär att vi är fria att prata med olika samarbetspartners. Eftersom vi fortfarande är största parti i Göteborg har vi relativt goda möjligheter att få genomslag för vår politik, säger hon.
”I Malmö förknippas S med förändring”
– Socialdemokraterna i Malmö har varit bra på förändring. Det är därför partiet lyckats i de senaste kommunvalen, säger Katrin Stjernfeldt-Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.
– Strukturomvandlingen på 90-talet tvingade oss socialdemokrater att tänka nytt. Det var en tuff tid och Malmö förlorade många industrijobb, något som vi givetvis beklagat.
Men den dramatiska förändringen av arbetsmarknaden ledde också fram till något gott. Enligt Katrin Stjernfeldt-Jammeh grundlades en stark vilja inom partiet till att medverka i en offensiv samhällsutveckling.
– Vi var tvungna att ligga i framkant, bland annat när det gäller hållbarhet. Att Socialdemokraterna varit en viktig del av den förändringen, det är något som malmöborna sett och uppskattat.
Katrin Stjernfeldt-Jammeh tror att S numera förknippas med förändring och nämner flera faktorer i den positiva utvecklingen i Malmö, bland annat ökat bostadsbyggande och ett gott företagsklimat.
I det senaste valet backade S i Malmö något, men är med 31 procent av rösterna fortfarande klart största parti. För att slippa hamna i en situation där Sverigedemokraterna får inflytande har man nu inlett ett samarbete med Liberalerna.
– Det har inte hörts någon intern kritik alls. Tvärtom finns en samsyn inom partiet om att det är viktigt med stabilitet i kommunpolitiken, säger Katrin Stjernfeldt-Jammeh och tillägger att även de fackliga företrädarna har välkomnat samarbetet.
”Prata mera om värderingar”
Socialdemokraterna behöver prata mer om värderingar, tycker Amalia Pedersen, ersättare i kommunfullmäktige och distriktsordförande för SSU i Göteborg.
– Självklart är fördelningspolitiken fortfarande väldigt viktig, speciellt i en tid då klyftorna mellan olika grupper växer, säger hon.
Men Amalia Pedersen tycker att S måste klara att tala om klasskilllnader på ett nytt sätt eftersom höger-vänster-skalan ser annorlunda ut i dagens politiska landskap.
– De flesta i partiet är säkert medvetna om att frågor om livsstil och kultur har fått större betydelse, men vi måste prata mer om det. Det gäller att på allvar inse att även andra parametrar spelar stor roll för väljarna idag.
När det gäller nya arbetssätt tror Amalia Pedersen att partiet i Göteborg har mycket att lära av sitt ungdomsförbund. I motsats till moderpartiet har SSU i Göteborg lyckats öka sina medlemssiffror de senaste åren.
– Vi är väldigt bra på att diskutera politiska frågor ute i SSU-klubbarna och sedan driva våra frågor i olika sammanhang. För att bli framgångsrika måste Socialdemokraterna klara att både vara en levande rörelse och ansvarstagande beslutsfattare, säger hon.
Enligt Amalia Pedersen är en avgörande faktor för framtiden att S lyckas bygga förtroende hos göteborgarna.
– Det viktigaste är att få politiken att kännas angelägen för alla människor. Trenden att färre vill ta partipolitiska uppdrag är oroande och det är allvarligt att många unga börjar tappa tilltron till att politiken klarar att lösa dagens samhällsproblem, säger hon.
“Politiken måste utvecklas”
Politiken måste utvecklas. Även om samhällsproblemen är desamma som förut krävs nya lösningar, till exempel på bostadspolitikens område.
Det säger Ewelina Tokarczyk-Holm, före detta kommunalråd för Socialdemokraterna i Göteborg, som de senaste åren arbetat med kommunikation på Prime och på ett fastighetsbolag i Stockholm. Hon är fortfarande medlem i S och sitter bland annat i Fryshusets styrelse.
– Det nya politiska landskapet är en utmaning för alla etablerade demokratiska partier. För S krävs rätt mycket tankemöda när kartan förändras från att bara handla om klassklyftor till att också spegla andra värderingar.
Det stora medlemstappet kan stoppas genom att partiet hittar nya sätt att mötas på och nya vägar för att rekrytera företrädare, tror Ewelina Tokarczyk-Holm.
– Det finns en tradition inom Socialdemokraterna att kvotera in folk från olika grupper, till exempel från de fackliga organisationerna. Där kanske man får tänka om.
Ewelina Tokarczyk-Holm vill också se en förändring av partistrukturen som underlättar för personer i hennes situation – som heltidsarbetande tvåbarnsmor – att ha politiska uppdrag.
– Eftersom jag flyttat från Göteborg har jag svårt att se orsaken till att S backar så mycket just där. Men min bild är att skillnaderna har varit för små i för medborgarna avgörande frågor.
– Socialdemokraterna måste bli tydligare gentemot väljarna och vara bättre på att ha en dialog med medborgarna. Satsningen på dörrknackning tror jag är riktigt bra, säger Ewelina Tokarczyk-Holm.