Frågan om de minderåriga som kom under flyktingkrisen 2015 och som nu hunnit fylla 18 år har blivit central i svensk politik. Enligt tidningen Expressen kan det leda till en regeringskris och pressen ska nu ha ökat på statsministern att hitta en lösning med regeringspartnern Miljöpartiet, som kräver att ungdomarna ges amnesti.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
På flera håll i landet har det skett stora protester mot avvisningsbeslut. I Göteborg fanns länge en sittdemonstration på Olof Palmes plats, och under EU-toppmötet stod ett hundratal från nätverket Vi står inte ut på en pir utanför mötet med banderoller som uppmanande Stefan Löfven att tänka om i frågan.
Även internt inom Socialdemokraterna ökar pressen på Stefan Löfven. Sedan tidigare kräver flera grupper inom partiet, bland annat Tro- och solidaritet, att ungdomarna erbjuds amnesti. Svenska Dagbladet har gjort en rundfrågning till alla kommunala socialdemokratiska parti-föreningar. 92 av 180 svarade, och av de svarande ville var tredje att ungdomarna skulle ges amnesti.
Ser det inte som lämpligt
Socialdemokraterna i Göteborg är en av de partiföreningar som inte svarat på SvD:s enkät. Men Ann-Sofie Hermansson, som är kommunstyrelsens ordförande i Göteborg och ledamot i Social-demokraternas partistyrelse, säger till ETC Göteborg att hon inte anser att det i nuläget är lämpligt med en allmän amnesti för dem som kommit innan 2015.
– Jag har respekt för de partikamrater som går ut och säger vad de tycker. Men jag förstår också varför partiet håller emot i regeringen. Om man ger amnesti till en grupp så kommer det fler grupper. Då blir frågan: vad är rättssäkert för individen i slutändan? I dag bedömer vi från fall till fall och det är det mest rättssäkra tänker jag.
Migrationen har minskat och de här ungdomarna börjat etablera sig i samhället. Är det inte en rimlig anledning att ge amnesti?
– Jag kan se de skälen. Men jag tycker att det är rimligt att man bedömer från fall till fall.
”Ett nederlag”
Ann-Sofie Hermansson framhåller att problemet med flyktingsituationen är ett problem på europeisk nivå. Hon menar att det under 2015 bara var i princip Sverige och Tyskland som tog emot flyktingar.
– När Stefan Löfven säger att ”mitt Europa bygger inga murar” så är det ju just Europa han säger, han säger inte Sverige. Och det håller jag med om. Det är ett nederlag att vi på europeisk nivå inte klarar av att vara solidariska. För då hade vi inte haft de här problemen. Vi hade inte haft den här diskussionen, vi hade inte haft gränskontroller och vi hade löst det.
Frågan har inte varit uppe för diskussion i Socialdemokraternas partistyrelse ännu. Men Ann-Sofie Hermansson tror att frågan kommer att komma upp där framöver.