– Det viktigaste är att vi inte har funnit några som helst belägg eller indikationer på att Socialdemokraterna i Botkyrka är infiltrerade eller på något sätt övertagna av gängkriminella, säger Åsa Westlund, ordförande för Socialdemokraterna i Stockholms län.
Istället är det personer som varit aktiva i partiet under en längre tid som nu står i konflikt med varandra, enligt Westlund. Anhängare till Ebba Östlin har pekat ut nedstängningarna av ABF Salem-Botkyrka fritidsgårdar som grund för en hämndaktion. Fritidsgårdarna tvingades stänga förra året på grund av en rapport som påvisade oegenheter som narkotika och vapen i anslutning till fritidsgårdarna. Men enligt partidistriktets rapport kommer man fram till att det inte är "någon som driver att ABF:s fritidsgårdar ska öppna igen".
– När man läser alla artiklar är det nästan så att man kan få intrycket av att det är det som det handlar om, men det finns alltså ingen som driver den frågan oavsett vem som leder Socialdemokraterna i Botkyrka i framtiden.
Har ni varit i kontakt med ABF lokalt eller centralt under utredningen?
– I den här utredningen har vi utgått från vårt medlemsregister och röstlängden från vilka som var på mötet. Sen har vi haft samtal med många personer i Botkyrka men också rättsvårdande myndigheter. Sen har vi tittat på öppna data efter samråd med jurister och en GDPR-expert. Det är så vi har bedrivit den här utredningen. Sen har vi uppmanat alla i allmänhet men också våra medlemmar att inkomma med relevant information om man har någon sådan.
Det som dock framkommer i den interna utredningen är att frågan har väckts kring att utesluta en medlem för att denne inte "samarbetat fullt ut i den säkerhetsutredning vi gjort". Åsa Westlund vill inte gå in i detalj på vem den personen är eller bekräfta om det är samma person som lyfts fram i medier som "28-åringen". Det hon kan säga är att personen inte en av de 23 medlemmar som gått med i partiet sedan den första december.
– Det är väldigt känsligt med personuppgifter. Vi har inlett ett uteslutningsärende utifrån att personen inte fullt ut samarbetat i de säkerhetssamtal som vi har haft med personen ifråga. Jag kan också säga att den här personen inte har haft några förtroendeuppdrag i partiet och inte heller yttrade sig på mötet i januari.
I granskningen har man utgått från röstlängden, haft samtal med polis och säkerhetstjänst och kommit fram till att det inte finns några indikatorer på hot mot demokratin. Partidistriktet har kunnat utläsa en växande kritik mot Ebba Östlins ledarskap de senaste åren även om det inte gått att fastställa en entydig bild till varför medlemmarna saknar förtroende för henne.
Upplever du att det har funnits en orkestrerad mediebild kring den här frågan?
– Det är en fråga som man måste ställa till de som har skrivit om den här frågan. Det här är uppgifter som man måste ta på allvar och det har vi gjort från första början.
Vad säger du om uppgifter att personer blivit kontaktade och utfrågade av en PA-konsult om det här ärendet?
– Jag har hört uppgifterna, och har inget att säga om det.
Åsa Westlund säger att partidistriket bara har fått tips om en enda utpekad person, och att det har skett genom omvägar.
Efter två veckor har Ebba Östlin nu lämnat in sin avsägelse. Åsa Westlund säger att det var ett bra beslut.
– Det var bra att att man lämnade in avsägelsen, det är viktigt att följa medlemsmötets beslut. Det får inte råda något tvivel om att man respekterar det beslutet.