Minska din konsumtion! Flyg inte! Stå ut med högre bensinskatt! Acceptera att ditt jobb läggs ned för att det inte är klimatvänligt!
Listan över alla nödvändigheter som individer måste ta ställning till, acceptera och själva se till att genomföra kan göras längre än lång. Men med detta synsätt blir omställningen till ett ekologiskt hållbart samhälle något för enskilda medborgare, en fråga om rätt och fel, upp till individens moral.
Det är åtminstone socialdemokraten Kalle Sundins analys. Därför har han nu varit med och startat tankesmedjan Gröna folkhemmet.
– Det vi vill är två saker. Påverka klimatpolitiken som fått en alldeles för konsumtionsmoralistisk slagsida. Det är individen som med hjälp av marknadsmekanismer ska lösa klimatet, genom att själv ta ansvar för sina avtryck. Men klimatpolitiken måste också finansieras gemensamt. Den måste ge människor – särskilt de som har det svårast och som också drabbas hårdast av den gröna skatteväxlingen, via sänkta skatter och därmed försämrad välfärd – möjlighet att ställa om.
– S har outsourcat frågan till andra partier. Det handlar om ett internt påverkansarbete mot partiet för att det ska ta klimatet på större allvar. Vi vill se ett nytt grönt projekt.
Vilka är de största utmaningarna?
– Gröna reformer kostar och med tanke på det politiska landskapet i riksdagen så finns det i dag inte någon ideologisk grund för den nödvändiga politiken. Så utmaningen handlar om att nå ut i debatten, bryta igenom rådande diskurs om rätt och fel av individer.
Nyss var det Reformisterna, nu kommer Gröna folkhemmet. Är det interna revolter inom socialdemokratin vi bevittnar?
– Jag vill inte kalla det revolter. Det finns en stor acceptans för den regeringslösning som nu ligger, som håller Sverigedemokraterna borta från makten. Men många är samtidigt oroliga för vad som kommer att hända, vill opinionsbilda och ta socialdemokratin i en annan riktning.