Dagens ETC har nyligen avslöjat att flera av landets miljardärer tjänat hundratals miljoner men betalar lägre än 20 procent i skatt. Efter granskningen har flera socialdemokratiska företrädare samt LO gått ut och ställt krav på regeringen om en rejäl skatteöversyn och ett återinförande av förmögenhetsskatten.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vi vill sätta in skattefrågan i ett större sammanhang och vi tror att vi måste göra en skatteväxling om det ska ha stor effekt. Om vi höjer skatterna på kapital och sänker den på lägre inkomster skulle det dra ihop samhället jättefint, säger LO:s förbundsordförande Karl-Petter Thorwaldsson.
Daniel Suhonen, chef för det fackliga idéinstitutet Katalys, instämmer i iakttagelsen av att Magdalena Andersson har vässat sin ton i debatten om inkomstklyftorna.
– Ja, verkligen, men då måste man göra något också. Jag tycker det är ganska skönt att Socialdemokraterna – nio år efter den senaste finanskrisen och efter 20 år av ökande inkomstklyftor – äntligen höjer tonen, säger han.
Samtidigt menar Daniel Suhonen att det finns en frustration över att inte fler konkreta förslag lyfts fram.
– Jag har hört från flera källor inom partiet att man är nöjd med den här offensiven, men sedan har vi den här totala oförmågan i praktiken och det här att man planerar att sänka bolagsskatten. En väldigt vettig retorik kombineras med en total oförmåga att göra något konkret. Det är nästan lite sorgligt, säger han och framhåller att svenska folket efterfrågar en politik mot minskade klassklyftor.
Majoritet mot ojämlikhet
En väljarundersökning från opinionsinstitutet Novus i maj, beställd av Katalys tillsammans med Jämlikhetsfonden, visade detta med all önskvärd tydlighet. Inte mindre än 78 procent av de svarande uppgav att de ville se en politik för minskade inkomstklyftor.
– Högre skatter för dem allra högst upp och höjda ersättningsnivåer för dem allra längst ned skulle ha ett väldigt starkt stöd bland det svenska folket. Det borde verkligen den här regeringen ta fasta på, säger Daniel Suhonen och poängterar att det även är en fråga om förtroende för Socialdemokraterna.
– Socialdemokraternas huvuduppgift som parti är trots allt att minska klassklyftorna i samhället. Under 20 år har man inte haft ett språk för det här, nu när man funnit språket är det dags att gå från ord till handling, säger han och fortsätter:
– Om hon inte vill leverera en sådan politik borde hon fundera på vad hon säger. Som det är nu förväntar sig många jämlikhetsreformer. Magdalena Andersson har laddat bössan för en sådan politik.
Motarbeta klyftor
Peter Persson (S) som sitter i riksdagens skatteutskott håller även han med om att Magdalena Andersson har skärpt tonen i jämlikhetsdebatten.
– Utan tvekan är det så. Både vår partiordförande och finansminister har pratat allt mer om att vi måste motarbeta de ökande klyftorna. Men socialdemokratins problem i dag är ju det parlamentariska läget. Det föreligger betydande svårigheter att få igenom en sådan politik i riksdagen, säger han.
Redan de blygsamma skattehöjningar som regeringen har utlovat i höstbudgeten, har föranlett att oppositionen hotat med misstroendeförklaringar mot enskilda statsråd.
– Det har ju blivit ett väldans liv i oppositionen mot de här ”skadliga” skattehöjningarna, som man kallar det. Man kan ju förvänta sig att andra skatteväxlingar skulle möta samma problem, säger Peter Persson, som ändå ser ett behov av en ny stor skattereform.
– Det var nu 26 år sedan vi gjorde den senaste stora skatteöversynen, så jag ser verkligen ett behov av en bred uppgörelse, möjligtvis med C och L. Jag utesluter inte sänkta löneskatter i kombination med höjda skatter på konsumtion, klimatpåverkan och kapitalinkomster, säger han.
Inte rädd för Alliansen
Daniel Suhonen ger inte mycket för Socialdemokraternas invändningar om att det parlamentariska läget inte tillåter några större skattereformer.
– I någon mening är det ju naturligtvis helt sant, men om borgarna vill avsätta den här regeringen ett år innan valet, med stöd av SD, låt dem göra det då! Då ses vi med glädje i ett extraval. Anna Kinberg Batras urusla opinionsläge är något som S skulle kunna spela på, säger han.
Ulf Bjereld, S-kännare och professor i Statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är även han överens om utgångspunkten, att S har skärpt tonen i jämlikhetsfrågan. Men han framhåller att skatterna endast är ett möjligt medel för att bekosta jämlikhetsreformer, inte ett mål i sig.
– Det är viktigt nu för S att formulera jämlikhetsreformer som fungerar, sedan hur de finansieras är inte så avgörande.