När riksdagen på onsdagen ska rösta om förslaget till ny könstillhörighetslag är den stora frågan om Socialdemokraterna och Moderaterna kommer att få alla sina ledamöter att lyda partipiskan och rösta ja. Sverigedemokraterna, som inte vill ha någon ny könstillhörighetslag, har vänt sig till tveksamma ledamöter i de andra partierna för att få förslaget återförvisat. Om 25 ledamöter lyssnar på deras inbjudan och röstar med SD och KD kan förslaget falla och lagen stoppas.
Jämför med gig-jobb
En av de som redan sagt att han kommer att trotsa partilinjen och rösta emot könstillhörighetslagen är Patrik Björck (S).
– Det finns en anledning till att den samlade kvinnorörelsen är emot förslaget och det är att det hotar jämställdhetsarbetet. Om begreppet kvinna tunnas ut drabbar det framför allt kvinnor, säger han.
Han jämför det med att som socialist kämpa för bevara klassbegreppet.
– Fackföreningsrörelsen kämpar för att arbetstagare ska fortsätta vara arbetstagare. De som vinner på olika former av egenanställningar till exempel, där den som arbetar är vare sig anställd eller företagare, är arbetsgivaren och kapitalet. På samma sätt drabbas den feministiska kampen av ett urholkat könsbegrepp, säger Patrik Björck.
Partiet: Alla ska rösta ja
Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Lena Hallengren, har varit tydlig med att alla socialdemokratiska ledamöter förväntas rösta ja till lagen. Men Patrik Björck säger att omröstningen är en ideologisk fråga för honom där han tycker att partiet har hamnat fel.
Jag röstar nej till lagen på samma sätt som jag skulle rösta nej ett förslag om att inskränka strejkrätten.
– Jag röstar nej till lagen på samma sätt som jag skulle rösta nej ett förslag om att inskränka strejkrätten. För att jag är socialist och feminist, säger han.
Nu röstade faktiskt Patrik Björck för en begränsning av strejkrätten när en lag om utökad fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal och vid rättstvister lades fram av den socialdemokratiska regeringen 2019.
– Jo det är sant. Men det var med den svenska fackföreningsrörelsens välsignelse för att skydda kollektivavtalen. När det gäller könsfrågan är kvinnorörelsen emot, säger Patrik Björck.
Han vill inte spekulera i om andra socialdemokratiska ledamöter kommer att göra som han i omröstningen på onsdagen. Annika Strandhäll, riksdagsledamot och ordförande i S-kvinnor, är öppet emot lagförslaget men hon kommer inte att närvara vid omröstningen då hon befinner sig i Strasbourg som ledamot i Europarådets svenska delegation.
Patrik Björck vill heller inte svara på om han kommer rösta med Sverigedemokraterna om att återförvisa förslaget till socialutskottet.
– Jag vet inte än vilka yrkanden som kommer i debatten, säger han.