Det började med läkare och sjuksköterskor som togs in för att lösa akuta bemanningskriser på sjukhusen, men nu ser socialsekreterare ut att ha blivit det nya stafettyrket. Det finns i dag en uppsjö bemanningsföretag som hyr ut socionomer. Bland de stora finns de välkända bemanningsjättarna Attendo, Adecco och Humana.
En undersökning som Akademikerförbundet SSR gjorde bland sina förtroendevalda förra året visade att 67 procent av kommunerna har hyrt in personal inom den sociala barn- och ungdomsvården under det senaste halvåret.
Bemanningsanställda är vanligast när det gäller barnärenden. Men nästan hälften av cheferna inom familje- och individomsorgen, 45 procent, svarade att arbetsplatsen tagit in personal från bemanningsföretag någon gång under förra året, i en undersökning som Novus gjorde för Akademikerförbundet SSR tidigare i år.
Det är inte ovanligt att anställda lämnat kommunjobb för att istället gå till mer välbetalda jobb i bemanningsbranschen.
– När vi pratar med medlemmar säger de att de lämnat socialtjänsten på grund av en ohållbar arbetssituation, dålig arbetsmiljö och låg lön. Då kan de gå till att göra samma jobb för flera tusen kronor mer i lön och samtidigt få en mer hållbar arbetssituation, säger Josefine Johansson, professionsstrateg för socialt arbete på förbundet.
Hon har hört uppgifter om att kommuner betalar 100 000 kronor i månaden per bemanningsanställd som anlitas. Det är nästa dubbelt så mycket som om personen vore anställd i kommunen.
Miljonrullning till företagen
Flyktingsituationen har satt extra press på socialtjänsten och statistiken från SSR visar att allt fler använder bemanningsföretag jämfört med tidigare. 16 procent av dem som anlitade bemanningsföretag förra året gjorde det för första gången. 65 procent svarade att de använt personal från bemanningsföretag även tidigare år.
Och det är dyrt. Det finns ingen samlad bild av exakt hur mycket pengar det rör sig om, men på flera håll i landet finns det exempel på höga kostnader för inhyrning av socialsekreterare. En genomgång som SVT Nyheter Dalarna gjorde i somras visar att länets kommuner sammanlagt betalade 8,5 miljoner kronor i ersättning till konsulter under 2014. I Västerås rapporterade Sveriges Radio förra året om kostnader på 3,2 miljoner kronor under året, och Helsingborgs Dagblad berättade i somras att kommunen får första gången tar in konsulter för att lösa bemanningskrisen, för det första halvåret landade notan på 650 000 kronor och prislappen per anställd är 88 000 kronor i månaden.
”Kan handla upp för ett högre pris”
Att bemanningsanställningarna ökat inom socialtjänsten har även branschorganisationen Bemanningsföretagen märkt av. Henrik Bäckström, vd, jämför utvecklingen med den som skedde för sjuksköterskor för några år sedan. Han säger att det ännu inte finns några bra siffror över hur mycket bemanningsföretagen drar in på området. Men det rådet ingen tvekan om att priset påverkas av huruvida det råder brist på personal, eller om läget är akut.
– Om det råder väldig personalbrist och situationen är akut kan man handla upp för ett högre pris, för annars är risken att kommunerna inte kan ge en tjänst till exempelvis ett barn som annars inte får hjälp. Dessa dagar är behovet otroligt stort inom det här området. Det gäller inte bara de som redan finns här, utan att det är många som väntas komma. Det är i det perspektivet en lite speciell situation, säger han.