– En del interaktioner som man tidigare blivit påtvingad har man under pandemin kunna slippa utan någon märkt det. Normalt sett kanske man kommer till ett arbetsmöte några minuter innan, under den tiden finns det inte så tydliga regler för vad man ska göra vilket många kan tycka blir socialt besvärligt. Men nu kan man komma till ett zoommöte precis i tid och missa de sociala situationer man bävar för, säger Per Carlbring, legitimerad psykolog och professor på Stockholms universitet.
Under pandemin har man inte sett någon påfallande ökning för personer som söker hjälp för just social ångest vilket sannolikt beror på att många kunnat kringgå sociala sammankomster.
– Den totala ångesten man samlar över en dag kan för vissa har blivit lägre, men inte för att de har mindre problem utan för att det går att undvika. Framöver tror jag det kan bli ett riktigt stort problem för en del. Främst för personer som haft dessa rädslor förut och som under ett år inte fått någon träning i dessa situationer. Man skulle kunna tänka sig att de med mycket hög social förmåga snabbt kommer in i det igen men de som är introverta och har mer social fobi får det svårare.
Per Carlbrings tips är ändå att försöka kasta sig ut och utmana.
– Många med social oro lägger mycket tid på att fundera på situationen, både innan under och efter. Det gör att man har mer fokus på sig själv än på situationen – så att man nästan missar vad som pågår. Det tar otroligt mycket tid och kan också vara ångestfyllt förstås. Ett tips är därför att inte tänka så mycket på vad andra ska tycka och tänka. Var med i konversationen och intressera dig för vad andra säger istället.
Träna bort beteendet
Efter att i ett och halvt år ha uppmanats att undvika trängsel och hålla avstånd kan större folksamlingar kan bli tufft
för många, vare sig det handlar om konserter, fester eller en större marknad.
– Vi har lärt oss att det är farligt att vara många människor på en plats så det är inte så konstigt att man fortfarande lever efter det och exempelvis ryggar undan om någon går nära på en trottoar. Man kan ge sig själv en klapp på axeln för att det varit instinktivt att vika undan under pandemin men när det inte längre är farligt behöver man aktivt träna på dessa situationer och tänka på vad det egentligen är som är obehagligt och vad det värsta är som kan hända. Ofta överdriver man risken och hur sannolikt det är att katastrofen kan inträffa, säger Per Carlbring.
Många i samma sits
Även dejtande har varit knepigare under pandemin och att våga närma sig någon mer intimt kan till en början kännas avskräckande för vissa.
Enligt sexologen Tanja Suhinina lär det nog inte bli en enorm ”boom” som vissa tror, där folk blir som galna när restriktionerna släpps. Snarare återgår nog många till det normala även om det normala kan kännas som en stor förändring.
– Det kommer nog kännas som en väldigt stor skillnad från att ha varit isolerad till att kunna prata med fler och nya människor en kväll. I juni var jag exempelvis på svartklubb – det var ganska lamt egentligen men det kändes som den bästa klubben man varit
på. Så det är skillnad på upplevelse kontra vad man faktiskt gör. Men en sak som jag tänker är att alla är ganska ovana, vilket på ett sätt också blir utjämnande. Det är många i samma sits som tappat vanan och känner sig lite stel på klubb eller dejt. Det kan vara skönt att tänka om man känner ”oj hur gör man det här?”.
”En awkward kväll ute är bättre än ingen alls”
Tanja Suhininas bästa tips för att återfå sina sociala skills är att bara göra det och se hur det går.
– Det kommer inte bli bättre av att inte göra det. Även en awkward kväll ute är bättre än ingen alls, en timme ute kan till och med vara bra om det känns stort med en hel kväll. Det gäller att aktivera och göra saker och för-söka att inte övertänka.
Hon håller också med Per Carlbring om att det är bättre att fokusera utåt än inåt.
– När den andra har pratat klart kan du fundera på vad du ska säga, ofta är man rädd för pinsamma tystnader men den tiden är ofta väldigt sällan så lång eller pinsam och du kommer kunna ge bättre svar om du lyssnat på vad personen sa istället för att tänka på vad du ska säga. Jag tror många också kommer bli glada att få prata med någon överhuvudtaget efter det här. Och om man ändå vill förbereda samtalsämnen – fundera på om man kan prata om något annat än corona – det tror jag är uppskattat bland de flesta.
Under corona har även den naturliga kroppskontakten försvunnit när man flörtar med någon.
– Där får man försöka komma ihåg hur var det innan – vi är inte riktigt på andra sidan än – så man måste såklart tänka på sina förutsättningar, men när det är okej, så fundera på hur man rörde på sig tidigare och våga lite mer; kanske klappa någon på axeln om man ska ta sin öl. Men att man tränat bort tvångskramandet av alla kanske är bra, att vi nu är bättre på att avläsa vad andra vill. Men man kan nog våga nudda någon om den står bredvid och göra såna små grejer som man gör när man flörtar.
Enkät: Är du rädd för att hamna obekväma sociala sammanhang när samhället öppnar upp igen?
Fadume, 16 år, gymnasie-student, Hässelby:
– Nej, jag tror inte att jag har påverkats så mycket av pan demin. Ungdomar generellt kommer nog inte att bry sig så mycket. Jag tror mer att äldre kommer ha kvar rädslor från pandemin.
Markus Rune, 27, cirkuslärare, Barcelona:
– Jag har nog tagit några steg tillbaka när det gäller sociala skills. Jag har bott i Spanien under pandemin där samhället varit ännu mer stängt och jag har mest suttit på soffan i ett år. Men jag är inte så orolig, jag tror att med lite tid kommer det nog gå hyfsat snabbt att komma tillbaka igen.
Petrus Tehezakis, 38, bovärd, Tyresö:
– Jag har haft social fobi tidigare men nu har det mest varit jobbigt att bara vara hemma så jag ser fram emot att samhället öppnas upp igen. Men jag har träffat folk som inte är så sociala som jag hade önskat så det är nog så att folk kommer fortsätta att vara försiktiga.
Märta Johansson, 20, Kungsholmen:
– Jag tyckte det var lite jobbigt när jag gick gymnasiet förra året och det öppnade upp igen på sommaren, eller socialt ovant att umgås med många när man tidigare varit mer ensam. Nu när jag ska börja universitetet är jag lite rädd för samma sak, att man ska samlas i större klassrum. Man vet väl hur man gör men det kommer kännas ovant, speciellt kallpra tet var jag nog bättre på förut.