Intill står bröderna Agrin, 7 år, och Mustafa, 5 år, och äter varsin glass.
– Vi fick glass för att de öppnar i dag, säger Agrin och nickar nöjt som svar på frågan om de var goda.
”Många har det svårt med ekonomin”
Intill utgången står en stor korg med godisbitar. På prislappen står det gratis. Det är varor där bäst före-datumet redan har gått ut. Näst på tur i kön står Galawez Hassan. Hon har kommit till Matmissionen tillsammans med en väninna för att storhandla.
– Vi är så glada att de har öppnat här, det bor så många i området som inte har arbeten, är sjukskrivna eller har arbetspraktik och som har det svårt med ekonomin, säger Galawez Hassan och ler stort.
Galawez Hassan är själv sjukpensionär och har redan ansökt om medlemskap hos Matmissionen.
– Vi fick hämta ut våra medlems-kort i Rågsveds centrum och nu får vi jättebra priser. Mycket bättre än vad det är i andra butiker.
Ett tydligt miljötänk
Vid en hylla står Johan Rindevall, butikschef för Matmissionen i Rågsved, och fyller på varor.
– Det är det som är så bra med konceptet, säger Johan Rindevall, det har en dubbel funktion. Det finns ett tydligt miljötänk där varor som skulle ha kastats tas till vara och det hjälper dem som har det svårast ekonomiskt i samhället.
Vid öppnandet har Matmissionen fem anställda butiksmedarbetare och ytterligare fem personer som arbetstränar i butiken.
– Vår förhoppning är att vi kommer att ha ett 20-tal personer som arbetstränar i butiken under det första året. Personer som i dagsläget står utanför arbetsmarknaden, säger Johan Rindevall.
Matmissionen drivs av Stadsmissionen i samarbete med Axfood. Flera olika livsmedelshandlare är samarbetspartners och bidrar med matvaror till butiken. Allt som säljs i butiken är andrahandssortering, varor som skulle ha slängts av samarbetspartnerna.
Butiken hade upp emot 200 kunder under den första dagen och ännu fler har ansökt om medlemskap som ger 70 procents rabatt på butikens varor. Kravet för medlemskap är att du har någon form av försörjningsstöd.
– För oss är Matmissionen en dröm som går i uppfyllelse. Konceptet är unikt på så vis eftersom vi under ett och samma tak kan minska utsatthet och öka egenmakt genom att förse ekonomiskt utsatta familjer med prisvärda varor samtidigt som vi skapar arbetstillfällen för dem som i dag står helt utanför arbetslivet, säger Marika Markovits, direktör Stockholms stadsmission.
”Kan leda till sänkt försörjningsstöd”
Men alla är inte positiva till Stadsmissionens nya satsning. Sune Sunesson, professor på Socialhögskolan i Lund menar att satsningar som Matmissionen kan göra att socialt utsatta får det svårare framöver.
– Socialtjänsten gör i dag en bedömning av individens förmåga att försörja sig, risken finns att man i förlängningen räknar medlemskapet i Matmissionen som ett sätt att bidra till försörjningen och därmed sänker försörjningsstödet för dessa individer istället, säger Sune Sunesson. Stadsmissionen borde istället satsa på att påverka priserna generellt i befintliga butiker.
Vill se bättre riktlinjer
Marika Markovits, håller med om att det behövs bättre riktlinjer för försörjningsstöd.
– Vi ser att det börjar bli dags att sätta tydligare nationella riktlinjer för försörjningsstöd, att exempelvis extrapriser inte ska ingå i beräkningsgrunden. Vi ifrågasätter om en sådan beräkningsgrund verkligen är rättssäker. Eftersom basmatvaror inte finns tillgängliga på extrapris regelmässigt. Vi ser även att bedömningarna kring försörjningsstöd har blivit hårdare och att man i flera socialförsäkringssystem inte alls tagit hänsyn till stigande mat- och boendekostnader, säger Marika Markovits.