– Den region i världen som först lär sig använda internet fullt ut på ett bra sätt kommer att ta ledningen detta århundrade. Jag och Piratpartiet jobbar för att det blir Europa som tar på sig ledartröjan, säger Christian Engström, Piratparitets förstanamn på listan till EU-valet.
Att använda internet på ett bra sätt innebär bland annat att filer får delas fritt, att alla har tillgång till nätet på samma villkor och att varken företag eller stater tillåts lagra information om folk utan uttryckligt samtycke. Christian Engström tog plats i Europaparlamentet valet 2009. Han räknar med att få sitta kvar trots att flera statsvetare och opinionsanalytiker redan har dömt ut partiets chanser.
– När de 225 000 som röstade på oss förra gången ser vad vi uträttat tror jag de vill rösta på oss igen. Sedan finns också förstagångsväljare som aldrig röstat, men som är födda och uppväxta i den digitala världen.
Var med och stoppade Acta
Han och Piratpartiets andra EU-parlamentariker Amelia Andersdotter publicerade nyligen en rapport som listar frågor de varit med och drivit framgångsrikt. I den framhåller de två beslut som särskilt betydelsefulla: Att det hårt kritiserade avtalet mot varumärkesintrång, Acta, stoppades av EU-parlamentet och att principen om nätneutralitet antogs. Nätneutraliteten innebär att internetoperatörer inte får lov att begränsa dataöverföringshastigheten till någon webbplats.
Christian Engström och Amelia Andersdotter kämpade också länge emot ett förslag om gemensamt patentsystem för EU, som de ansåg vara odemokratiskt. Här blev det emellertid ingen framgång och parlamentet klubbade igenom förslaget 2012.
Ingår i gröna gruppen
Piratpartiet ingår i EU-parlamentets gröna partigrupp G/EFA av praktiska skäl. Partiet röstar endast självständigt i egna kärnfrågor som upphovsrätt och nätintegritet. I alla övriga frågor röstar de som den gröna gruppen. Christian Engström framhåller också att Piratpartiet fått de gröna att ta ställning för fildelning.
– Piratpartiet finns för att vi vill ändra på dåliga lagar som är skadliga för Europa. Det är vårt främsta mål. Piratpartiet kommer aldrig någonsin att få egen majoritet i något parlament i världen. Ska vi vinna sakfrågor måste vi övertyga andra partier att stjäla våra idéer.
Men om andra partier tar era över era frågor, behövs ni då i EU?
– Tyvärr gör vi nog det. Kampen för nätet förs på olika fronter. Vi måste kämpa mot massövervakning och för nätneutralitet. Vi blir inte färdiga under nästa mandatperiod.
Kämpade för snus
Christian Engström räknar upp en rad frågor han vill jobba med om han blir omvald. EU:s kommande personuppgiftslagar ska utformas så att enskilda får ett starkt skydd mot stater och företag. Några nya datalagringsdirektiv som tvingar exempelvis teleoperatörer att lagra uppgifter om kommunikation ska inte få nå parlamentet. EU-domstolen stoppade nyligen ett sådant direktiv.
– Det kommer också en stor upphovsrättsreform. Då finns chansen att släppa fildelningen fri och skapa en inre digital marknad som kulturarbetare i hela Europa får tillgång till. Sedan är det principen om nätneutralitet som är ett preliminärt beslut än så länge. Den slutliga lagen bestäms av nästa parlament.
Christian Engström har avvikit från partilinjen om att rösta i kärnfrågor en gång. Han var en av de många svenska EU-parlamentariker som lobbade för att lyfta exportrestriktionerna på snus. Det misslyckades och fortsatt försäljningsförbud råder i EU.
– Jag är själv snusare och när det gäller folkhälsofrågor måste principen vara faktabaserad och det handlar om skademinimering. Snus är knappast någon hälsoprodukt men vi vet att det är betydligt mindre farligt än rökning.