BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Patientunderlaget är oklart eftersom ingen vet exakt hur många injicerande missbrukare som bor här. Liberalernas hänvisar till uppgifter från Socialstyrelsen som uppskattar antalet till 1 400 personer i Västra Götalandsregionen.
– Det finns inte så bra inventeringar av hur många som injicerar narkotika eller andra preparat, det kan också vara dopingpreparat. Jag vet att man har gjort en uppskattning i Göteborg, men den är flera år gammal, säger Mats Möller som är regionutvecklare på Västra Götalandsregionen.
3 till 10 miljoner
Regionen har sjösatt en förstudie med förslag på hur mottagningen ska utformas som presenteras för politikerna i december. Studien görs av ett konsultföretag som också anlitades när Stockholm startade sin sprututbytesverksamhet.
Även Trollhättan, Borås och Skövde är med i förstudien för att få egna mottagningar. De är alla städer som har sjukhus med infektionsklinik, men att mottagningarna placeras på sjukhusen är inte säkert.
– Erfarenheten från de andra sprututbytesprogrammen är att mottagningen ska vara ganska lätttillgänglig. Hur man löser det kan ju variera mellan de fyra orterna. Man måste väga mellan tillgänglighetsaspekten och hur man kan samverka med klinikerna, säger Mats Möller.
Mottagningarna kommer troligtvis att ha öppet alla vardagar, men liksom de som redan finns på andra svenska orter lär de dela personal med sjukhus i närheten. All kompetens behövs inte alla dagar, i Stockholm erbjuder man till exempel barnmorsketider en eftermiddag i veckan.
Malmö och Lund var först ut med ett sprututbytesförsök som startade redan i mitten av 1980-talet. Så sent som i förra veckan startade Blekinges första. De stora skillnaderna mellan mottagningarna gäller hur vården samverkar med kommunens socialtjänst och beroendevård. Det kan också påverka kostnaden.
– Vi har gjort en jämförelse mellan de olika sprututbytesmottagningar som är igång och kostnaden varierar väldigt mycket. Antagligen beror det på att man samutnyttjar personal och inte kan särskilja kostnaderna. Det varierar mellan 3 och 10 miljoner kronor per år och verksamhet, säger Mats Möller.
Vad som krävs för att få hjälp av mottagningen här är för tidigt för att säga. På den nyöppnade mottagningen i Blekinge ska man till exempel kunna visa upp stickmärken på kroppen. Klart är dock att man inte kommer att få använda narkotika inne på mottagningen.
Det stora aber som kvarstår för Göteborgs politiker är att lagändringen kan innebära en sänkning av åldersgränsen från 20 till 18 år. Det är också en av de förutsättningar som det rödgröna yrkandet listar.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vi avvaktar egentligen vad regeringsbeslutet blir innan vi börjar en sådan diskussion, det viktiga är att vi samverkar för att få en verksamhet, säger Mats Möller.
Motverkar blodsmitta
Under 2015 rapporterades 450 nya fall av hiv i Sverige – endast 13 av dem ska ha fått smittan genom injektionsmissbruk. En vanligare smitta är hepatit C, där rapporteras 175 nya fall i Västra Götaland bara hittills i år och ungefär hälften tros ha smittats genom injektionsmissbruk. Många injicerande missbrukare saknar regelbunden kontakt med vården och att få rena sprutor väntas ge vinster på flera nivåer.
– Om någon undviker att bli smittad så är det en stor samhällsvinst att göra där, konstaterar Mats Möller.
Hepatit C kan ge allvarliga leverskador och det finns inget vaccin mot det. Däremot finns det nya läkemedel för att behandla sjukdomen, men de är mycket dyra och hindrar inte att patienten smittas igen när hen väl blivit av med infektionen.
– Ska man behandla personer som injicerar droger så är det en stor vinst att försöka förhindra att de blir smittade på nytt. Dessutom bidrar en sådan här verksamhet till att hälsotillståndet hos användare blir bättre och redan där undviker man en massa annan sjukvård. Ytterst hoppas vi att detta bidrar till att motivera folk att helt enkelt sluta, säger Mats Möller.