Det innebär att apparater kommer att kunna kommunicera olika data för att få till ett mer effektivt och hållbart sätt att samla in dem.
– I offentlig förvaltning lägger man mycket manuella resurser på att övervaka sådant som regnmätare och luftkvalitet. Det som har kommit är teknik för sensorer eller mätutrustning, då är det bara en enkel signal som man skickar med enkel teknik, säger Erik Tellgren, vd för energibolaget Veab, vars dotterbolag Wexnet genomför ett projekt för att installera en stadshubb i Växjö.
Signalerna skickas med radioteknik. Den gör det möjligt för människor att göra andra saker än att åka runt och läsa av mätare.
Stadshubben är en knutpunkt för kommunikationen mellan människa och maskin. Det kan låta som science fiction, men kan snart vara verklighet också här. Andra kommuner, som Helsingborg, Ängelholm och Umeå, har redan liknande projekt igång. Och det är bara fantasin som sätter gränser för hur sakernas internet kan användas.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Till exempel:
Du ska handla, men har glömt att skriva inköpslista och har inte riktigt koll på vad som finns hemma. Så du beställer mätvärden från kylskåpet, hur mycket mjölk och ägg finns det, behöver vi fylla på med något annat? Ditt smarta, och uppkopplade, kylskåp skickar besked med en radiosignal till en sensor, sensorn i sin tur skickar vidare till stadshubben som har till uppgift att samla in dessa signaler och sedan skicka dem vidare via bredbandsnätet till dig.
Är det bara övervakning av saker eller också av människor och djur?
– Det är svårt att säga, men det är möjligt att man kan ha övervakning av någon djurbesättning. Vi kommer inte att vara inblandade i hur det tillämpas, vi ser bara att det finns möjligheter.
Om det blir övervakning av människor kommer vi in på en diskussion om integritet?
– Absolut, och den finns redan i dag om hur man drar nytta av larmsystem, till exempel för att få tillstånd om nattövervakning av äldre personer i sitt hem. Men frågan är adresserad. Främst är det saker, maskiner och apparater, som kan kommunicera med varandra för styrning.
Är systemet säkert, eller skulle det gå att hacka?
– Det är en fråga som vi har i dag redan i vårt bredbandsnät och vi jobbar aktivt med en ständig övervakning av hur trafiken går för att upptäcka intrångsförsök och överbelastning. Det är samma princip som gäller för den här förlängningen av bredbandsnätet, det är väldigt viktigt att säkerheten adresseras.
Under uppbyggnad
Än så länge är ingenting på plats, men efter semestern kommer Wexnet att börja med tester av hur många sensorer som krävs för att täcka in centrala Växjö. Erik -Tellgren räknar med att det ska finnas beslutsunderlag tidigt under hösten.
Betyder det att det kommer att kunna användas nästa år?
– Ja, om vi går till beslut tidigt i höst så kommer vi att ha ett system uppe som kan användas som vanliga bredbandet runt årsskiftet, säger Erik Tellgren.