– Det var det gamla vanliga argumenten: att unga är bortskämda och vill bo inne i stan, och att det skulle vara problemet. Men så är det ju inte. Snarare efterfrågar unga bra bostäder, ett tryggt kontrakt och nära till kollektivtrafiken, menar Vanda Kehr.
Deras studie ledde fram till vad som i dag kallas ”Snabba hus”, moduler som byggs på varandra och som kan flyttas. Dessa ställs upp på tomter som är redo att bebyggas, men där det ännu inte finns något pågående byggnadsprojekt. Efter cirka 15 år flyttas de sedan till en annan plats med samma förutsättningar. Det mesta går att återanvända när husen flyttas – det behövs bara gjutas en ny grund. Husen tillverkas helt och hållet inomhus innan de fraktas till bygget.
– Att prefabricera modulerna ger oss en väldigt snabb byggtid. På en vecka kan byggaren få upp runt 20 lägenheter, säger Vanda.
De första Snabba husen byggs just nu och den första inflyttningen kommer att ske i maj eller juni i år. Några minuters promenad från Telefonplans tunnelbana ligger byggarbetsplatsen. Arbetare i gula västar och säkerhetshjälmar arbetar med att få modulerna på plats. Stora cementblock, som ska utgöra stommen till husen, flyttas genom luften med hjälp av en lyftkran.
– Nu blir det bostäder för unga vuxna, men nästa gång de flyttas kanske de blir seniorboende. Till slut är tanken, när de har flyttats två gånger, att de ska hitta en plats att bli permanenta på, säger Vanda.
Kan hyras högst fyra år i taget
De flesta av de 280 bostäderna är ettor på 32 kvadratmeter med öppen planlösning. Alla har balkong med stora glasfönster ut mot innergården och uppfyller alla krav om tillgänglighet.
Lägenheterna kan högst hyras i fyra år i taget. De förmedlas genom den vanliga bostadsförmedlingen. Men eftersom det är en begränsad tid som bostaden hyrs förlorar inte hyresgästen sina kö-poäng.
Att kunna bygga snabbt och med rimlig hyra är inte alltid helt enkelt att kombinera med svenska byggregler. Där finns mycket som organisationen jagvillhabostad.nu har arbetat med, genom fokusgrupper och workshoppar, för att komma på nya idéer om hur man kan få ner byggkostnaderna. Ett exempel där kostnaderna har pressats är parkeringsplatser. Kostnaden för att bygga p-platser i garage är upp till 200 000 kronor styck, något som sedan syns på hyreskostnaden.
– Enligt det som kallas parkeringsnormen måste minst en parkeringsplats byggas per nybyggd lägenhet. Men det är ju inget som unga människor har något behov av. Många har inte ens körkort och vårt förarbete visar att närhet till kollektivtrafik är mycket viktigare. Det krävdes en del förhandlingar men vi lyckades slippa bygga många parkeringar, förklarar Vanda.
Vill motarbeta bostadsbristen
Bakom idén till konceptet Snabba hus står jagvillhabostad.nu. Lokal ordförande i Stockholm är Sebastian Lagunas Rosén. Han berättar att han från början engagerade sig i föreningen därför att han upplevde bostadsbristen som ett problem och ville göra någonting åt den.
– Vi finns därför att vi behövs. Det bästa vore ju att vi blev överflödiga. Men bara till de här lägenheterna gjordes 6 000 intresseanmälningar, och det säger ju en del om situationen, säger han.
Sebastian förklarar att föreningens arbete består av tre ben. Dels vad de kallar tankesmedjan, som bostadsutveckling och Snabba Hus är en del av, men också opinionsbildning och konsumentupplysning.
– Att bygga de här husen är en del av vårt arbete med att visa att det faktiskt finns sätt att bygga bostäder på. Då slipper vi en situation där vi inte kan erbjuda några lösningar utan bara peka på problemen, förklarar han.
Föreningen arbetar med att involvera de som berörs av bostadsbyggandet i högre grad. Tanken är att det ska vara ett demokratiskt förarbete. De fokusgrupper som har använts innan byggandet började har bestått av precis den målgrupp som ska bo i husen när de är klara.
Viktigt med social hållbarhet
Ett av de vanligaste problemen med tillfälliga bostäder är att de boende ser dem just som tillfälliga och att de därför snabbt blir slitna. Därför har man i Snabba hus-konceptet arbetat med social hållbarhet, där utemiljön är en viktig del.
– Mellan husen finns en innergård med mycket grönska, grillplatser och belysning. Det gör att de boende trivs bättre och att det ska kännas som ett riktigt hem och inte ett tillfälligt. Förhoppningen är att det kommer att minska slitaget.
Husen är byggda i material av hög kvalité som ska klara av flera flyttar. Det är också ett val som har gjorts för att det inte ska kännas som tillfälliga baracker, vilket annars är det som brukar vara resultatet av tillfälliga byggnationer.
Målet är att bygga cirka 1 000 Snabba hus inom några år. Just nu arbetar Svenska Bostäder med två nya bygglov, ett i Råcksta och ett i Norra Ängby.