Merit AB har en av sin tre skolor i Malmö inne på Rosengårdscentrum. Bortåt två tusen elever, där 1 200 läser SFI, håller till i lokaler som tidigare varit butiker och polisens kontor.
Skolan, som startade 2006, har i dag omkring nittio anställda.
– Vi har alltid sagt att vi är en liten och ny skola, men är ju egentligen inte längre så små, säger Petra Hammar, en av skolan tre verksamhetsledare och grundare.
Känner till spelets regler
Merit är en av de tre skolor som överklagade Malmö stads upphandling av SFI-undervisningen för de kommande åren. Förvaltningsrätten har tidigare granskat upphandlingen, och dömde till Malmö stads favör. Skolorna Merit, Folkuniversitetet och Jensen Education, som enligt upphandlingen alla förlorat den elevandel de har nu, har tagit frågan till nästa instans och väntar nu på kammarrättens dom.
– Om vi hade förlorat upphandlingen till skolor som hade kommit med bra och trovärdiga anbud, så hade vi inte sagt något. Vi har sysslat med det här länge och känner till spelet regler. Men i det här fallet känner vi att vi måste agera, då de som vann upphandlingen gjorde det på underlag som inte håller, säger Hilding Åkerman, verksamhetsledare och delägare i Merit AB.
Ett kriterium som vägde tungt när de inkomna anbuden värderades var hur stor andel behöriga SFI-lärare som skolorna kunde ställa upp med. De som vann upphandlingen säger sig kunna erbjuda en lärarkår där alla kommer att vara behöriga enligt de krav Malmö stad ställer.
– Det håller inte, det vet vi som jobbar med detta. Så många behöriga SFI-lärare finns det inte i hela Malmö, säger Petra Hammar.
Att klara Malmö stads krav på hög andel behöriga lärare har försvårats av att kommunen slagit fast att lärarna måste ha 60 högskolepoäng i ämnet svenska som andraspråk, vilket är mer än vad som krävs i den nationella normen.
– Många lärare som har arbetat längre här har en behörighet som nu gäller i hela landet, utom just i Malmö, där kraven plötsligt har höjts, säger Hilding Åkerman.
En av de lärare inte längre sås som behörig är Michelle Jensen. Hon är utbildad SFI-lärare, men sedan hon gick sin utbildning har Malmö högskola ändrat kursplanen tre gånger. Även om Michelle Jensen kunskapsmässigt klarar Malmö stads krav, så anses hon inte längre behörig då kursen delvis getts under annat namn.
Om kammarrätten väljer att inte ta upp överklagandet mot upphandlingen för prövning, så har Merit och de andra förlorande skolorna tre månader på sig för att avveckla den del som de skött på uppdrag av Malmö stad. För Merit innebär det att de förlorar 1 200 av sina elever och måste säga upp omkring femtio personer.
– Osäkerheten är jobbig. Jag söker inga jobb nu, eftersom jag hoppas få vara kvar där jag är, men vet samtidigt att jag plötsligt kan stå utan jobb, säger Michelle Jensen.
”Vi slåss för undervisningen”
För dem i ledningen är det trist att behöva skära ner på en verksamhet som de har byggt upp under flera år. Men stridsviljan kommer också ifrån det faktum att de anser att så mycket i denna upphandling strider mot vad som är rätt och riktigt. Bland de nya aktörer som kommer in finns John Bauer Kompetens som har en konkurs i bagaget och Hermods, som vid förra upphandlingen fick en andel som de sedan avsagt sig.
– Vi kämpar för vår egen existens, då vi vill fortsätta den verksamhet vi har investerat i och tror på. Men vi slåss också för SFI-undervisningen som sådan. Om resultatet av den här upphandlingen träder i kraft så riskerar Malmö stad en kompetensflykt bland de utbildade lärarna. Många kommer sannolikt att söka sig från vuxenutbildningen till grundskolorna, säger Hilding Åkerman.
Situationen på skolan kan lite tillspetsat beskrivas som ett trefrontskrig. Medan ledningen har överklagat det formella beslutet, så har lärarna samlat namnunderskrifter och försökt få sina fackförbund att agera. Den tredje stridskraften utgörs av eleverna, som ordnat demonstrationer och uppvaktat ansvariga för upphandlingen.
Elevernas missnöje med situationen syns överallt på skolan i form av plakat och banderoller, med budskapen om att de värnar om sin skola och den kvalitativa utbildning de tycker att de får där.
Merit arbetar med en pedagogik som grundar sig på elevernas tidigare yrkesbakgrund, där undervisningen baseras på det språk som behövs för att de ska ha en chans på den svenska arbetsmarknaden. För de vuxna eleverna är kopplingen till ett framtida arbetsliv något som uppskattas.
– Vi vill vara kvar på den här skolan, där de lär oss språket och hjälper oss att hitta jobb, förklarar Fikreta Hoti, från Kosovo.
”Vi måste följa lagen”
Kommunalrådet Andreas Schönström (S), som är politiskt ansvarig för upphandlingen, beklagar att kommunen mister sina tidigare samarbetspartners men säger också att de inte kunnat göra annorlunda.
– Vi måste följa lagen och enligt den kan vi inte komma ifrån att de som erbjuder lägst pris vinner anbuden, säger han.
När det gällde andelen behöriga lärare som ett kvalitetskrav anser han inte att kommunen gjort fel.
– När anbudsgivarna anger att alla deras lärare kommer att ha full behörighet, så kan vi inte gå in och säga att vi inte tror dem. Vi måste självklart förutsätta att det är något de också kommer att hålla.
Jenny Wickberg