Enligt Lars Johansson, enhetschef på gatukontoret, så är problemet med att allmänna platser ser skräpiga ut inte att det städas för lite, utan att gator och trottoarer städas vid olika tillfällen.
– Städning av gångbanor som ligger intill en fastighet är fastighetsägarnas ansvar, och de flesta låter någon entreprenör sköta det. Problemet är att fastighetsägarnas och vår städning går i otakt. Gångbanorna städas oftast tidigt om morgnarna medan våra ytor städas under hela dagen. Där mycket folk vistas hinner det under dagen samlas mycket skräp, som av vinden sedan förs omkring. Resultatet blir att det aldrig ser helhetsrent ut.
Att delar av staden kan se skräpiga ut beror enligt Lars Johansson inte på minskad städning eller på att människor slarvar mer. Mycket av skräpmängden i stadsrummet hänger i stället ihop med våra ändrade matvanor.
– All snabbmat och take away har gjort att skräpet har ökat i mängd. Det är en enorm skillnad. Att skräpet inte ligger där det ska beror ofta på fåglarna. Även om människor är noga med att kasta skräpet i de papperskorgar som sitter uppsatta, så är fåglarna duktiga på att vara där och plocka ut vad de vill ha. Vi försöker åtgärda det genom att byta ut papperskorgarna till bättre modeller.
”Ring vår kundtjänst”
Den kommunala städningen ska anpassas efter verksamheterna i området och under olika perioder.
– Vi städar där det finns behov. Det finns ju ingen mening med att tömma halvtomma papperskorgar. Då är det bättre att vänta tills de har fyllts och komma igen senare, säger Lars Johansson.
Då renhållningen av allmänna platser styrs av olika lagar och avtal är det enligt Lars Johansson svårt att lösa problemet med kommunens och fastighetsägarnas osynkroniserade städning. Men punktvis kan allmänheten bidra genom att agera.
– Men om man ser att det är skräpigt på någon av de platser vi ansvarar för så vill vi hemskt gärna få veta det. Ring vår kundtjänst så kommer vi ut och åtgärdar det.