BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
2. Tryggt boende
När det gäller journalisterna är dessa som talrikast i trygga medelklassomgivningar. Detta gäller för Stockholm, Göteborg och Malmö. Däremot är det glesare med journalister i både fattigare och rikare områden.
3. Omvända förhållanden
Ett tydligt mönster för storstadsområden är att där det bor många invandrare eller utländska medborgare, där bor det också få journalister. Sambandet är dock svagare utanför storstäderna, där fördelningen är mer jämn.
4. Lokal bevakning minskar
Mellan 2004 och 2014 minskade antalet lokalredaktioner från 258 till 164. Det betyder att mer än var tredje lokalredaktion försvann under en tioårsperiod.
5. Klasskillnader består
Journalistik är ett yrke som drar till sig medelklassens och akademikernas barn. Hela 55 procent av journalisterna tillhörde någon av grupperna. Mönstret gällde såväl 1989 som 2011.
6. Få som invandrat i journalistkåren
2011 var fem procent av de yrkesverksamma journalisterna födda utomlands. Av dem var tre procent uppväxta utomlands, vilket innefattar inrikes födda som vuxit upp med utlandsarbetande föräldrar. nio procent av kåren har minst en förälder som är född utomlands. När det gäller journalister födda utanför Europa tillhörde endast 0,8 procent av dem gruppen.
8. Utomnordiskt födda tillfrågas inte om politik
Trots att en femtedel av Sveriges befolkning har utomnordisk bakgrund är det endast en av 20 som uttalar sig om politik i media född utanför Norden. Andelen har minskat från 6,5 procent 2015 till 4,9 procent 2016.
Representationen av utomnordiskt födda i svenska medier är alltså som sämst när det handlar om att uttala sig om just politik.
9. S eller SD = få journalister
Generellt sett bor det minst journalister i kommuner där Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna är starka. Det är en trend som inte bara gäller kommuner utan också tätorter. I stället återfinns journalisterna i högre grad i områden där sympatierna är starka för Miljöpartiet, Moderaterna, Liberalerna och Feministiskt initiativ.
10. Förändrad mediebild av invandrade
En doktorsavhandling från 2006 visar att bilden av invandrare i media ändrades runt 1985. Så länge Sverige hade en hög andel arbetskraftsinvandring var bilden av invandrare i media mestadels positiv, men från mitten av 1980-talet har bilden kommit att bli mer negativ.
Källor: Svenska journalister 1989–2011, Institutet för mediestudier, Rättviseförmedlingen.