Norska modellen – regering och profilering
- Fremskrittspartiet (FRP) har nyliberala rötter och dess föregångare Anders Langes parti kom in i Stortinget redan 1973. FRP satte sig i en borgerlig koalitionsregering för första gången efter valet 2013 och partiets ledare Siv Jensen blev finansminister.
- FRP fick gehör för åtstramningar i asylpolitiken av dansk modell, bland annat tuffare regler för familjeåterförening. Trots det föll FRP och resten av regeringen rejält i opinionen under 2014 och 2015. Flyktingkrisen ändrade på det då FRP återigen kunde profilera sig på en hårdare migrationspolitik. Efter svensk förebild fick de bland annat igenom tillfälliga uppehållstillstånd för vissa grupper.
- FRP har hämtat upp en del av opinionstappet under 2016 men stödet är ännu inte i nivå med valresultatet.
- Valresultat 2013: 16,3 procent.
Finska modellen – kompromiss med kärnfrågor
- Sannfinländarna grundades 1995 och har sina rötter i populistiska Finlands landsbygdsparti. De kom in i riksdagen 2007 och profilerar sig framför allt på EU-motstånd och hårdare migrationspolitik.
- De är Finlands tredje största parti och efter valet 2015 satte de sig i koalitionsregering ledd av liberalkonservativa Samlingspartiet. Partiledaren Timo Soini blev utrikesminister och vice statsminister. Men samarbetet har halverat stödet jämfört med valresultat, bland annat på grund av EU-politiken.
- Sannfinländarna har varit med och klubbat ett lånepaket till Grekland trots att de kraftigt motsätter sig stöd till krisande EU-länder. De driver inte heller inte sitt krav på att Finland ska lämna eurosamarbetet trots att majoriteten av partiets riksdagsledamöter vill ha en folkomröstning i frågan.
- Valresultat 2015: 17,7 procent.
Danska modellen – inflytande genom opposition
- Dansk Folkeparti (DF) kom in i Folketinget 1998 och agerade stödparti åt liberal-konservativa regeringar
mellan 2001 och 2011.
- Efter valet 2015 blev de näst största parti och gick in i regeringsförhandlingar med tredje största parti, liberala Venstre, utan resultat. I dag styr Venstre i minoritet med stöd från DF i Folketinget. Priset för samarbetena har varit hårda åtstramningar i migrationspolitiken. Redan 2002 började rätten till familjeåterförening beskäras och förra året infördes en lag som ger polisen rätt att fängsla asylsökande utan rättegång ”i syfte att fastställa deras identitet”.
- Samtidigt som DF fått genomslag för sin politik har de agerat opposition och kritiserat de andra partierna för slapphet i asylfrågorna. I dag råder bred enighet bland i princip alla danska partier om att landet ska föra en stram migrationspolitik.
- Valresultat 2015: 21,1 procent.