Sedan dess har smittan upptäckts i flera regioner i Sverige. Region Stockholm gick på söndagen efter nyår ut med att man hade fyra identifierade fall av de nya mer smittsamma varianterna av coronaviruset. Det handlade om tre fall från Storbritannien och ett från Sydafrika.
Fallen ökar
Västra Götalandsregionen och Region Skåne bekräftade i början av förra veckan att de hade konstaterade fall av den nya virusstammen.
Enligt de senaste siffrorna, som statsepidemiolog Anders Tegnell berättade om på Folkhälsomyndighetens presskonferens i tisdags, har Sverige 25 konstaterade fall av den muterade virusstammen. Fallen är spridda över ett flertal regioner och de allra flesta är direkt kopplade till resor utomlands.
– Vi har ett eller möjligen två kluster som inte är reserelaterade, och något enstaka fall med någon som har blivit smittad av någon som kommit från Storbritannien, säger Anders Tegnell.
Enligt de uppgifter som finns i dag finns det dock inga tecken på att en större samhällsspridning.
– Man smittspårar runt dem och vi har inga tecken på att det varit någon omfattande spridning runt någon av de här fallen, säger Anders Tegnell.
Smittan har dock spridits snabbt sedan det första fallet blev känt i Storbritannien. I Danmark upptäcktes det första fallet i mitten av december, och danska myndigheter räknar med att den nya mutationen kommer att ta över i februari om hårdare åtgärder inte vidtas.
Inreseförbud
Anders Tegnell bedömer dock risken att nya fall skulle komma till Sverige via Danmark som liten.
– Det är fortfarande ungefär två procent av alla fall i Danmark som bär på det. Risken för smitta från Danmark är inte så påtaglig, däremot från Storbritannien. Där jobbar vi med regionerna för att hitta fallen och smittspåra med alla möjliga metoder, säger Anders Tegnell.
För att stoppa spridningen av den mer smittsamma virusstammen införde Sverige den 21 december ett inreseförbud till Sverige från Storbritannien. Alla resenärer från landet som inte är svenska måste visa upp ett negativt test för att få komma in i Sverige. Alla resenärer från Storbritannien, även svenskar, ska också testas både dagen de landar i Sverige och efter fem dagar.
– Vi har ett väldigt extensivt program för att fånga alla som kommer hit, säger Anders Tegnell.
Samtidigt pågår vaccineringen för fullt. Vaccinsamordnaren Richard Bergström har tidigare sagt att vaccinet kommer att ge skydd även mot de nya virusstammarna.
I början av veckan kom också beskedet att regeringen nu skjuter till 5,5 miljoner kronor till testning och smittspårning av coronaviruset.
– Det är lätt att tro att vi inte behöver smittspåra och testa så mycket när vi kommit i gång med vaccinationerna. Men det kommer att ta tid innan vi kan sluta testa för covid-19, sade socialminister Lena Hallengren till TT.
Skåne vill öka spårning av muterade viruset
Den andra vågen av corona har slagit hårdare mot Skåne än Stockholm. En förklaring är att regionen har färre personer som är immuna, just för att smittspridningen i området inte var så stor i våras.
Men en annan orsak kan enligt Skånes smittskyddsläkare Eva Melander vara att de mer smittsamma virusstammarna från Storbritannien och Sydafrika fått spridning i Skåne.
Regionen har därför varit i kontakt med Folkhälsomyndigheten och önskat en ökad typning av de virusstammar som testas. Typning innebär att man tittar på virusets arvsmassa och jämför med andra stammar.
– Man jämför med de stammar vi har här och nu och över tid för att se om det skett någon förändring. Med den metoden kan man också jämföra med stammar från andra länder, sa hon på en presskonferens på onsdagen.
Utvecklingen i hela södra Sverige de senaste månaderna gör att regionen vill undersöka virusstammarna mer systematiskt, säger hon.
– Vad är det för stammar som rör sig i vårt samhälle? När vi får utbrott i vården eller omsorg eller på någon annan plats där väldigt många drabbas, då vill man kunna se varför är det så, säger hon.
Vet du hur många fall av den brittiska mutationen som upptäckts i Skåne?
– Vad jag känner till har vi bara fått ett fall rapporterat. Det var en person som kom ifrån Storbritannien och som provtogs helt enligt vad som är sagt. Personen har betett sig helt exemplariskt så att det inte fanns risk för vidare smittspridning, säger Eva Melander.
Visa negativt test
Danmark hade sitt första fall av det muterade viruset i mitten av december. Den 21 december, samtidigt som inreseförbudet från Storbritannien kom, infördes även ett inreseförbud från Danmark till Sverige.
Sedan i lördags måste svenskar som reser till Danmark kunna visa ett negativt covid-test. Sverige har dock inget krav på negativt covid-test för arbetspendlare som reser hit från Danmark. Per Strängberg, pressekreterare hos inrikesminister Mikael Damberg, skriver i ett mejl till Dagens ETC att inreseförbudet från Danmark gäller för samtliga personer med några få undantag, för bland annat svenska medborgare och pendlare.
– Regeringen följer frågan mycket noggrant och står beredd att fatta nya beslut, skriver han.
Eva Melander tror dock inte att ett krav på covid-tester för pendlare vore rätt väg att gå, trots att pendlingen mellan just Danmark och Sverige är stor.
– Vi har inte tänkt oss det. Det vore alldeles för ensidigt att rikta sig mot ett land så. Just nu är det Storbritannien och Sydafrika det handlar om, men vi kan få stammar varifrån som helst, säger hon.