Enligt en kartläggning från hyresgästföreningen, Hyreskartan, beror hyresökningarna till stor del på nybyggen och renoveringar. Bara de fyra senaste åren har snitthyran för en nyproducerad lägenhet ökat med 20 procent. Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på hyresgästföreningen region väst, menar att en viktig orsak också är de ”standardhöjande åtgärderna”, så kallade smygrenoveringar.
– Problemet är framförallt när lägenheter som är fullt dugliga renoveras. Ofta handlar det om standardhöjande åtgärder som att byta ut köksluckor och sätta upp en handdukstork i badrummet. Den här typen av åtgärder görs när en hyresgäst flyttar ut, sedan hyrs lägenheten ut igen men med en betydligt högre hyra, säger Carl-Johan Bergström.
Inga protester
På så sätt bidrar renoveringarna till en hyresglidning. Utan att någon befintlig hyresgäst kan protestera höjs standarden och därmed hyran. Ett exempel där det har skett är i Lövgärdet, där det kritiserade bostadsbolaget Victoria Park renoverat lägenheter och därefter höjt hyrorna kraftigt. Som ETC Göteborg tidigare berättat var renoveringarna i flera fall dessutom dåligt utförda. Carl-Johan Bergström menar att det är ett typiskt exempel på när fastighetsägaren vill maximera sin vinst.
– I fallet med Victoria park handlar det om att kortsiktigt öka värdet inför aktieägarna. Det är ett avkastningstänk som driver, inte att bostäderna faktiskt behöver renoveras. Vår uppfattning är att det saknas en långsiktig förvaltningstanke bakom, säger Carl-Johan Bergström.
Men Victoria Park är långt ifrån ensamma om renovera i samband med en flytt. Enligt hyresgästföreningen har det blivit allt vanligare. Särskilt bland de privata bostadsbolagen. En av de större aktörerna som renoverar på det här sättet är Balder. De menar dock att de renoverar för att det behövs, inte för att kunna höja hyrorna.
– Flera av våra fastigheter är idag till åldern komna och våra lägenheter i behov av en mer grundlig förbättring. Vi ser det som ett bra tillfälle när en hyresgäst flyttar ut. Vi menar att renoveringar krävs av alla fastighetsbolag som arbetar långsiktigt, skriver Balders marknadsansvariga Sandra Nilsson i ett mejl till ETC Göteborg.
Höjer standarden
Gamlestaden är ett av de områden där Balder har valt att renovera i samband med utflytt. Här kan en nyrenoverad tvåa på 49 kvadratmeter nu kosta drygt 7 200 kronor. Balder marknadsför lägenheten genom att beskriva förbättringarna – ekparkett, klinkergolv i hallen, ett badrum med handdukstork och golvvärme, och dessutom har både tvättmaskin och torktumlare installerats. Åtgärder som helt klart höjer lägenhetens standard, men knappast kan kallas nödvändiga. Balder menar dock att de tar sitt ansvar för att det fortfarande ska finnas billiga lägenheter.
– Givetvis är det viktigt för oss att erbjuda rimliga hyror. Vi försöker att alltid kunna erbjuda olika typer av boende. I olika lägen och olika prisklasser, skriver Sandra Nilsson.
Carl-Johan Bergström menar att ett problem med omflyttningsrenoveringarna är att det inte finns någon hyresgäst som kan protestera, tillskillnad från när det handlar om bostäder där hyresgästen bor kvar.
– De här uppfräschningarna sker obemärkt. Det ger fastighetsägarna väldigt stora friheter. I vissa fall har vi i efterhand kunnat se att det faktiskt har handlat om försämringar istället för förbättringar, eftersom materialvalet till exempel har varit så dåligt. Men för att det ska bli en omförhandling i ett sådant fall kräver det att den nya hyresgästen hör av sig till oss, säger han.