– Vi ser en förändrad situation här i länet. Är man ofta ute i obanad terräng i skog och mark så löper man en risk att drabbas. Därför rekommenderar vi att man vaccinerar sig, säger Hans Fredlund som är smittskyddsläkare i Region Örebro län.
Hela länet drabbat
Under 2015 har smittskyddsenheten i Region Örebro län sett fyra fall av TBE där personen har smittats här i länet. Virussjukdomen har tidigare främst varit vanlig på ostkusten, men smittan har sakta krupit sig närmre länet. Och nu kan smittskyddsläkaren konstatera att hela länet är drabbat eftersom de smittade personerna har smittats på olika platser.
– Fallen kommer från både öst, väst, söder och norr i länet. Därför kan vi med säkerhet säga att viruset finns i hela länet. Men alla fästingar bär inte viruset, det handlar om lokala fläckar, men de är utspridda, säger han.
Kollobarn berörda
Örebro kommun ger varje år bidrag till sommarlovsaktiviteter för barn. De subventionerar delar av sommarkolloverksamheten för 500 barn som KFUM Örebro arrangerar i Kilsbergen, Tiveden och Klacka Lerberg. Och de delar även ut cirka 2 miljoner i bidrag till föreningar som ordnar sommaraktiviteter för barn.
– Om vi ger bidrag till kollo och till andra aktiviteter på sommarlovet till barn som annars skulle vara kvar hemma, så måste vi också ta en diskussion om vi ska hjälpa till med vaccinering. För finns det en risk måste vi ta ansvar, säger Behcet Barsom (KD) ordförande i kulturnämnden i Örebro kommun.
Tre sprutor krävs
Att vaccinera sina barn mot TBE kan kosta föräldrarna mer än avgiften till kollo.
– För barn kostar det ungefär 300 kronor per spruta. Det krävs tre sprutor för ett grundläggande skydd. Därefter får man fylla på efter några år, säger Hans Fredlund.
Smittskyddsläkaren menar att han inte kan kräva att kommunen ska stå för kostnaden för vaccinet och BVC kommer inte att ändra sitt vaccinationsprogram. Ansvaret ligger därför på föräldrarna om barnen ska få ett skydd mot TBE eller inte.
– Det här är ett beslut som föräldrarna får ta. Ansvaret faller på var och en. Jag inser svårigheten, då många har en svår ekonomisk situation, säger Hans Fredlund.
Vill veta mer om risker
Förutom kommunens befintliga satsning på sommarlovsaktiviteter så kommer det även att finnas statliga medel att söka för kommuner som anordnar aktiviteter för sommarlovslediga barn. Det gör att det är troligt att det kommer att bli fler utomhusaktiviteter i sommar, inte färre.
– Det här är en väldigt viktig fråga och har riskerna ökat måste vi se över det. Vi är en av få kommuner som redan ger bidrag till sommarlovsaktiviteter för barn i ekonomiskt utsatta familjer. Vi delar ut över 2 miljoner i bidrag. Om det nu även kommer att finnas statliga medel kanske det skulle kunna hjälpa oss att bekosta vaccin. Jag säger det här spontant, det finns inga beslut och jag vet för lite om riskerna. Men helt klart är att vi måste ta upp det till diskussion, säger Behcet Barsom.
Kommer gå vidare
Han kommer nu att föra frågan vidare till förvaltningen för att se vad kommunen kan göra.
– Jag vill veta mer om hur höga riskerna är, om kostnadsbilden och om det skulle vara praktiskt möjligt för kommunen att göra någonting, säger Behcet Barsom.