– Många börjar bli trötta och orkeslösa, men det gäller att vi inte saktar av så att vi orkar fram till målsnöret, säger Maria Rotzén Östlund.
Mellan vecka 6 och 7 har ökningen av covidfallen varit 27-procentig i regionen, säger hon på pressträffen. Antalet människor som behöver sjukvård minskar inte heller utan ligger nu på en platå. Vaccinsamordnaren har fått en ny prognos där regionen får nästan 80 procent färre vaccindoser i februari, jämfört med beskedet i december. Även för mars pekar prognosen neråt.
– Vi hoppas nu att prognoserna vänder uppåt, så att våra vaccinatörer som står beredda får gå vidare, säger Maria Rotzén Östlund.
– Jag ser ett behov av lokala och regionala rekommendationer, men det absolut viktigaste sättet är att hålla fysisk distans.
Nu föreslås följande lokala rekommendationer, i samråd med FHM, regionen och länsstyrelsen.
• Vecka 9 är det sportlov i Stockholm – vecka efter rekommenderas distansundervisning för högstadier och gymnasier.
Nya rekommendationer för munskydd
Följande börjar gälla omedelbart fram till och med 22 mars.
• Om du ska resa – res bara om du måste och om alla är symtomfria. Om någon får symtom på resmålet ska alla vara hemma. Ta med handsprit och munskydd.
– Sportlovet i år är inget tillfälle att skapa nya kontakter, säger Maria Rotzén Östlund.
• För kollektivtrafiken gäller nu munskyddsanvändning under hela dygnet, men särskilt i rusningen
– Vi behöver öka munskyddsanvändningen mycket mer, säger Maria Rotzén Östlund.
• Regionen rekommenderar också munskydd i fler inomhusmiljöer där det kan uppstå trängsel.
• Regionen ”rekommenderar starkt” att alla arbetar hemifrån. När det inte går att hålla avstånd på en arbetsplats rekommenderas munskydd även på jobbet.
• Skolor undantas från grundrekommendationen om munskydd i inomhusmiljö.
– Visa hänsyn, använd munskydd ännu mer. Men man ska förstås inte tro, om man visar symtom, att man kan ta på sig ett munskydd och ge sig ut i samhället, det är ingen bra idé, säger Maria Rotzén Östlund.
Texten uppdateras.
Texten uppdateras.