På kontinenten rapporteras det om många fall där äldre dör i tiotal, ibland tjugotal, på ett och samma äldreboende. Är du rädd för att något liknande sker i Sverige?
– Jag vill absolut inte att vi hamnar i en sån situation i Sverige. Det berör alla oss om det skulle bli verklighet. Det är skälet till många av de åtgärder som vi vidtar. När vi skyddar riskgrupper så är det ju gruppen 70 plus som verkligt mycket är i fokus, inte minst de med underliggande sjukdomar.
Men vad skiljer Sverige från exempelvis Frankrike? Varför skulle vi bli skonade här?
– Det är ju ingen av oss som vet hur det kommer att bli. Men vår ambition och allt vi jobbar för är att se till att vi kan skydda dem som bor där. Vi har så sent som i dag presenterat det beslut som vi fattat om att införa besöksförbud på äldreboenden.
Hur ska man undvika att liknande scenarier sker i Sverige?
– Den rekommendation som vi har till hela svenska folket, det är att vara hemma vid minsta symptom. Det gör ju att personalen på äldreboenden naturligtvis ska vara hemma från jobbet om de har symptom, så att de inte sprider smitta. Och det ska vara besöksförbud. Det är ju en huvudprincip, jag vet ju inte hur andra länder har gjort.
Har ni inte tittat på det?
– Hur organiserar olika länder hela hälso- och sjukvården? Hur organiserar man äldreomsorgen? Vad betyder ett särskilt boende? Vem är det som arbetar där? Har personalen råd att vara hemma? Det finns ju många såna delar som gör att man inte kan jämföra rätt av.
Varför kom inte beslutet om besöksförbud tidigare? I går rapporterades det om ett bekräftat coronafall på ett äldreboende i Piteå som inte hade infört besöksförbud, trots rekommendationerna.
– Precis av det skäl du beskriver. Det har ju varit en stark rekommendation (att inte besöka äldreboenden, reds. anm.) och bilden har varit att det har varit väldigt hög efterlevnad. Men eftersom vi vet att vi måste hålla i det här nu över tid och för att verksamhetschefer ska kunna upprätthålla det gentemot anhöriga, så har vi beslutat att det ska vara ett besöksförbud.
Vet Socialdepartementet hur många bekräftade och misstänkta coronavirusfall det har funnits på äldreboenden i Sverige?
– Nej, det finns ju den officiella statistiken som Folhälsomyndigheten har, den visar hur många fall som finns i Sverige sammantaget, hur många som har fått sjukhusvård och hur många som har avlidit. Socialdepartementet har ingen egen sådan statistik. Men i dagsläget så är ju inte det här någonting som har fått fäste på äldreboenden. Men vi vill ju absolut inte att det ska få det.
På presskonferensen i tisdags sade statsministern och du att man i Sverige coronatestar lika många i befolkningen som i ”jämförbara länder”. Vilka länder syftar ni på?
– Jag tänker inte räkna upp dem, men om man tittar på hur det ser ut relaterat till vår folkmängd så ser vi att vi inte testar mindre än vad andra gör.