Enhet
Viktiga frågor:
• Införa basinkomst för alla
• Korta normalarbetstiden och möjliggöra för alla att välja om de vill jobba eller inte
• Öka skatt på uttag av naturresurser men minska skatt på arbete
Valresultat: 0,1 procent.
Antal röster: 6 277.
Ni gick till val på ”existenslinjen”, kan du kortfattat beskriva vad den går ut på?
– Den bygger på att vi anser att livet är mer än arbete. Att människan är viktig för den hon är, inte för vad hon gör. Rent konkret vill vi bland annat införa grundtrygghet för alla genom basinkomst. Sedan vill vi skapa förutsättningar för alla människor att utvecklas till vad de är ämnade att bli och kunna välja sin egen väg i livet, även om den är utanför arbetslivet. I existenslinjen är också allt värdefullt, som naturen och moder jord. Allt hänger ihop i en enhet, säger Martin Larsson, språkrör.
75 procent av svenskarna kan tänka sig att stödja existenslinjen, enligt en egen undersökning ni gjort. Behövs det då några andra partier?
– Haha, det är ju en väljarfråga. De får avgöra vad de vill ha men det är inget självändamål för oss att komma in i riksdagen. Men genom att vara i riksdagen tror vi att vi kan påverka omställningen snabbare, och nå ut till fler med budskapet om ett nytt sätt att bygga upp ett medmänskligare samhälle.
Om ni kom in i riksdagen, vilken är den viktigaste frågan att driva?
– Basinkomst är det första. Det är ett fundament som skapar utrymme för grundtrygghet och frihet och som vi tror kommer leda till minskad påverkan på jorden. Det ger både trygghet och frihet.
Direktdemokraterna
Enda fråga:
• Införande av direktdemokrati enligt en modell kallad ”flytande demokrati”, som är en blandning mellan parlamentarism och folkomröstningar.
Valresultat: 0,02 procent.
Antal röster: 1 417.
Vad innebär ”flytande demokrati”?
– Att alla kan rösta direkt i alla frågor, men att man kan också delegera sin röst när man inte vill använda den direkt. Till exempel: man går in online och gör en profil på hur man tycker i miljöfrågor. Då får man upp en lista på delegater som kan vara privatpersoner, organisationer eller partier. Man väljer kanske att ge sin röst i miljöfrågor till naturskyddsföreningen, som då röstar för ens räkning. Man kan när som helst ta bort sin delegering och rösta själv i enskilda frågor, säger Thomas Larsson, styrelseledamot.
Hur skulle detta gå till rent praktiskt om ni kom in i riksdagen?
– Blir vi invalda kommer vi att lägga upp alla frågor som riksdagen voterar om i vårt röstningssystem online. Det kommer att fungera ungefär som sociala medier och där kommer också alla delegater att läggas upp. De politiska frågorna diskuteras och på så sätt tar man tillvara den kollektiva intelligensen. Våra riksdagsledamöter kommer bara att fungera som röstförmedlare.
Tror du att fullständig direktdemokrati kommer införas under din livstid?
– Jag tror det tar en generation. De som växer upp med begreppet direktdemokrati får det med sig som ett naturligt politiskt koncept, precis som alla andra politiska koncept som liberalism eller socialism.
Djurens parti
Viktiga frågor:
• Begränsa människans exploatering av natur och djur.
• Kraftigt uppgradera djurs rättigheter rättigheter, med utgångspunkt i de mänskliga rättigheterna.
• Införa omfattande regleringar för hur djur får användas av människan.
Valresultat: 0,07 procent.
Antal röster: 4 093.
Miljöpartiet och Centern driver ju djurfrågor, räcker det inte med dem?
– Hade folk tyckt att de räckt hade vi inte haft medlemmar. Nu har vi det och det visar ju att folk är missnöjda med hur frågan hanteras. MP och C har inte det individuella perspektivet som vi har eftersom vi ser djuren som kännande varelser med egenvärde och inte enbart funktion, säger Elin Pöllänen, språkrör.
Varför kom ni inte in i riksdagen?
– Det kan bero på att vi är ett ungt parti, vi blev valbara på alla nivåer först i februari. Sedan kan det ha att göra med samhällsklimatet överlag. Vi driver frågor som handlar om djurens välfärd och situation och ses därför som ett enfrågeparti. Men det är ett svartvitt tänkande – att säga att vi måste koncentrera oss på människans situation innan djurens.
Om ni kom in i riksdagen, vilken är den viktigaste frågan att driva?
– Att motarbeta pälsindustrin och verka för ett förbud mot pälsfarmning. Vi ska inte vara ett land som producerar dessa varor, och det ska heller inte vara lätt att sälja sådana varor i Sverige. När det gäller import kan man tänka sig ett förbud eller beskatta den ut-ifrån kvalitén på djurhållningen i ursprungslandet.