– Det är fortfarande semestertider men jag hoppas att vi blir hundra personer i alla fall, säger Ulf Nilsson som är partiets förstanamn i kommunvalet.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Många att välja på
Veckorna innan valet är intensiva för partiets medlemmar. De ska stoppa valsedlar i tusentals broschyrer och sätta upp färgglada affischer med budskap som ”Rädda Kortedala bibliotek” och ”Behov före budget”. Dessutom ska de knacka dörr och bemanna partiets fyra valstugor.
– Vi har haft en stor uppförsbacke och skulle behöva fyrdubbla vårt resultat från förra valet. Men jag känner att vi har vind i seglen och att det finns intresse för våra frågor, säger Ulf Nilsson.
Alla partier som registrerar sig i riksdagsvalet ställer automatiskt upp i kommunvalen. Det innebär att det finns 74 partier att rösta på till Göteborgs kommunfullmäktige. Men nio partier som inte sitter i kommunfullmäktige nu har beställt särskilda valsedlar till Göteborg. Förutom Kommunistiska partiet är det bland annat Centerpartiet, Demokraterna och Djurens parti. Även Piratpartiet ställer upp i valet till kommunfullmäktige. De har tidigare prioriterat riksdagen och EU-parlamentet, men de senaste åren har partiet satsat på att öka det lokala engagemanget.
– Vi har försökt skapa lokal närvaro här i Göteborg, men det har inte gått så bra som vi önskat. Generellt är det svårt att engagera folk och det tar mycket energi från våra aktivister att synas och höras, säger Magnus Andersson som är partiledare och Piratpartiets förstanamn på valsedeln till kommunfullmäktige i Göteborg.
Eftersom de inte jobbat så mycket med kommunpolitik tidigare har de inget genomarbetat lokalt partiprogram. En lokal fråga som engagerar Magnus Andersson är dock att öka invånarnas insyn i kommunen. Han är också engagerad i debatten kring Västlänken.
– Jag anser inte att det är riktigt rätt, hur beslutet har tagits. Trafikverket vill ha sin budget för sig själva och då är det svårt att se hur de följer den. För oss är det viktigt att veta var skattepengarna tar vägen, säger Magnus Andersson.
Förra kommunvalet fick partiet 0,5 procent av rösterna, så för att ta sig in i kommunfullmäktige till hösten måste de locka fyra gånger så många lokala väljare. Magnus Andersson tror att det kan bli tufft.
– Det är mycket som ska till, så det är lite stressigt, men också väldigt spännande. Det finns möjligheter, säger han.
Flera var nära
De mindre partier som var närmast att ta sig in förra kommunvalet var Centerpartiet och Öppna Göteborg. Det sistnämnda fick 1,8 procent av rösterna men kommer inte att ställa upp i höstens val.
De senaste åren har partiet haft internbråk och medlemstapp så i vintras kom styrelsen fram till att det inte var någon idé att kandidera till valet 2018. Inte heller det hyperlokala Torslandaparitet ställer upp i höstens kommunfull-mäktigeval. För fyra år sedan fick de 0,4 procent av rösterna med sin politik, som gick ut på att Torslanda skulle bli en egen kommun, men nu har också de lagt ner sin verksamhet.
Lättare att ta sig in
I år räcker det att få två procent av rösterna för att ta plats i kommunfull-mäktige, eftersom vallagen ändrades år 2015. Förändringarna innebär att det krävs två procent för att ta sig in i en kommun som består av en valkrets, till exempel Göteborg, och tre procent i kommuner med tre eller fler valkretsar. Tidigare bestod Göteborg av fyra valkretsar och det räckte att få starkt stöd i en av dem för att komma in i kommun-fullmäktige. Det hände till exempel mellan 1979 och 1988 då partiet Hisingens Kommunala Väljare samlade tillräckligt många öbor för att få mandat i fullmäktige. Ulf Nilsson i Kommunistiska partiet tror inte att de kommer påverkas så mycket av den nya vallagen.
– Nu räknas ju alla röster i stan samman, så det räcker inte att ha en stor koncentration i en valkrets Men våra röster brukar ändå vara jämnt spridda över stan så det påverkar inte oss så mycket, säger han.
Förra kommunvalet fick partiet 0,56 procent av rösterna, och Ulf Nilsson tror att det kan bli svårt att komma över tvåprocentsspärren. Men han känner ändå att medlemmarna kan påverka samhället.
– Vi vill såklart få representation och möjlighet att påverka på den politiska arenan. Men våra medlemmar är aktiva på sina arbetsplatser, i föreningar och i bostadsområden så vi når ut med vår politik, även om vi inte sitter i kommunfullmäktige, säger han.